23. CZECH INTERNATIONAL AIR FEST 2016 - Hradec Králové

Letos se na letišti v Hradci Králové ve dnech 3. a 4. září uskutečnil již 23. ročník letecké přehlídky CIAF. Počasí tomuto podniku opět vyšlo a tak jsme se s klubem AFC opět rádi zůčastnili. plakát (Foto ©: CIAF)
Co nám ale nevyšlo bylo to, že jednomu fotoaparátu během show odešla navždy závěrka a tak jsme museli improvizovat. Omlouváme se tedy za někdy horší kvalitu fotografií. Naštěstí byl přítomen i náš spřátelený fotograf, který nám pár pěkných záběrů do této reportáže poskytnul.
Tento ročník asi nejpočetněji obsadila svými letadly a vrtulníky Ukrajina. Na špici letošního airshou bylo předvedení Su-27 Ukrainian Air Force jak na statice tak ve vzduchu.
Na statických ukázkách byla vystavena také velmi zajímavá letadla. Namátkou Vám připomínáme: C-130 Herkules, An-28 Bryza, PA200 Tornado a samozřejmě výše zmiňovaný Su-27.
Česká armáda představila v pozemních ukázkách svou současnou techniku, samozřejmě nechyběla ani letadla jako Gripen, Jak-40 i Mi-35/24V tentokrát v livery vetřelce.
Před každým vystaveným letadlem postávali zájemci, kteří se chtěli mimořádně usadit v cokpitech. Musíme s potěšením konstatovat vstřícnost všech posádek a tak se mnohým jejich sen vyplnil. Na všechny se samozřejmě nemohlo ani dostat, protože fandové letectví zaplnili opět každé volné místečko. Zázemí se o diváky příkladně staralo. Pití, jídla bylo dostatek, ale na své si přišli i sběratelé a náhodní kupci materiálů s leteckou tématikou.
Nabízíme Vám pár fotografií sobotního dne:

An-26 a An-28 Bryza 1-TD


Jak-40


C-130 Herkules


Vlevo: odkrytovaný motor L410 UVP-E Vpravo: hangár DSA plný zajímavých exponátů


PA200 Tornado (Foto: Erik Lukeš)


Su-27


Mi-35/24V


Ještě před oficiálním zahájením hlavního programu proběhla pro pobavení diváků rychlostní soutěž auto versus letadlo. Rozjezd mělo auto rychlejší, ale zhruba po 400 m už mělo navrch letadlo.

Po krátkém zahájení, otevřela hlavní program naše armáda průletem CASA-295 a 2x L159. Po tomto průletu se představil bojový vrtulník Mi-24V Hind s registrací 7355.


Hasiči měli naštěstí práci jen při hašení trávníků. Zde po efektech představující útok na letiště.

Na každém airshow nechybí parašutistický výsadek, zde z Mi-171


Další z řady vrtulníků byl Hughes 369E společnosti HELI CZECH s.r.o.

Ani letos nechyběla slovenská skupina "Očovskí Bačovia", která létá na větroních 4x L-13 Superblaník. Zde provedli své klasické číslo. Vystoupila také populární lotyšská skupina "Baltic Bees", která létá na našich letounech 6x L-39C.


Ocenili jsme stále se lepšící českou skupinu "Flying Bulls", která létá na letounech 4x Extra. Ukrajinská nspolečnost Motor Sich představila dva modernizované vrtulníky Mi-8Sb a Mi-2.


Diváků se sešlo v sobotu opravdu hodně


Dalším velmi zajímavým bodem hlavního programu byl letoun OV-10 Bronco s registrací F-AZKM.

OV-10 Bronco (Foto: Erik Lukeš)



Tenhle československý historický letoun má své kouzlo: L-29 Delfín OK-AJW


Nesmíme zapomenout na dalšího pravidelného vystupujícího na CIAF, a to švícarskou skupinu létající na letounech Pilatus "P3 Flyers".


Marek Hyka, další fenomén letošního CIAF. Ukázal nám opravdu špičkovou pilotáž na svém letounu Su-31.

Marek Hyka Su-31 (Foto: Erik Lukeš)



Další československý historický letoun na CIAF 2016: Zlín Z-50LS


Na letošním CIAF vystoupil také belgický vrtulník Augusta A-109 s "vlčím" livery a polský SW 4 Puszczyk.


Vrtulová letadla jsou kořením všech airshow, zde pouze jediný Bücker Bü-131 Jungmann SP-YPS tak jako v roce 2015.


Další vrtulová, historická, československá rarita je Praga E114.122 Air Baby OK-TAU 58, kterou nádherně zrestauroval Marcel Sezemský včetně historického motoru.


Zajímavé vystoupení předvedla belgická F-16


Také naše armáda s Gripeny se nechtěla dát zahambit a předvedla co umí.

Gripen (Foto: Erik Lukeš)



Česká armáda opět předvedla klasickou ukázku záchrany setřeleného pilota (foto vlevo: Erik Lukeš)

AutoGyro Cavalon OK-TWC 14


Pořadatrlé připravili pro diváky atraktivní soutěž ve slalomu s vrtulníky Robinson 44. Byla to ukázka jak tyto posádky na soutěžích pracují.

Velké očekávání slibovalo předvedení Su-27 a našeho Mig 15 UTI.

(první dvě foto vlevo: Erik Lukeš)

unikátní společný let Su-27 a Mig 15 UTI


Také předvedení bojového vrtulníku AH-1T Cobra bylo velmi působivé. Start těsně vedle postavení novinářů pořádně pročesal všem vlasy.

(první foto vlevo: Erik Lukeš)

Máme tak trochu výhrady ke konci leteckého dne když létal Cirkus a poté bylo předvedení pozemních bojů s UL Jak-3. Je docela možné, že konferanciér na to co se děje na místě ani neviděl a piloti i vojáci byli úplně mimo slova a děj. Vše bylo nějak pomalé a ztratilo to dynamiku předchozích ukázek. Stále je co vylepšovat.


Na závěr, jako vždy, několik nostalgických fotografií.


Klub AFC Vám děkuje za shlédnutí

Pro WEB AFC zpracoval WOM (září 2016) použitá fota archiv autora, pokud není uvedeno jinak

Hlavní Zpět na hlavní stranu AFC    < zpět na stránku Airshow