11. dobový letecký den na LKMB

Letošní 11. ročník dobového leteckého dne se konal pod podmračenou oblohou. Naštěstí na déšť nedošlo a tak si diváci mohli vychutnávat letové i pozemní ukázky, které pro ně pořadatelé připravili, až do samého závěru.
Breafing před vlasním airshow se konal poprvé v kavárně "Leteckého muzea METODĚJE VLACHA". Letos byl vyhrazen také poprvé pro novináře u RWY prostor, kde mohli nerušeně fotografovat. Za to děkujeme. Určitě to bylo v zájmu pořadatele, aby nedošlo ke kolizi novináře versus točící se vrtule. Přesto ale těsně podél pásky na vnitřní straně stále někdo chodil (a pořadatel to nebyl!). Příště by stálo za úvahu tento minimální pohyb povolit i novinářům.

Breafing


Hlavní program odstartovala podívaná na akrobatický větroň MDM-1 Fox s registrací OK-7801.

MDM-1 Fox


Po tiché a přesné akrobacii se divákům předvedl letoun Be-50 Beta Minor OK-EAA. Letoun Be-50 Beta Minor OK-EAA vznikl podle originální výkresové dokumentace choceňské Továrny na letadla Beneš - Mráz. Za myšlenkou postavit a hlavně znovu dostat do vzduchu tento nádherný československý stroj stojí zejména pilot, letecký nadšenec a restaurátor Jan Klaban. Be-50 se částečně musel přizpůsobit i požadavkům současných leteckých předpisů. Je nyní zařazen v dříve neexistující kategorii letounů „Experimental“.

Be-50 Beta Minor OK-EAA


Během prvních letových ukázek začala na zemi příprava na válku. Do 1. světové války nás vtáhla skupina leteckých modelářů "Great War Flying Circus". Piloti skupiny mají k dispozici celou řadu obřích modelů letadel, efektní pyrotechniku, hudební doprovod a pozemní techniku s kulisou pozemního tábora. Během chvíle létaly okolo postaveného tábora mraky letadel v krásných kamuflážích. Pak náhle špatný odhad, nebo záměr a jedna ze stíhaček padá střemhlavě na zem a roztříští se na kousíčky. Okolo tábora padají bomby a jedna ze stihaček se po nouzovém přistání překlápí na čumák. Skupina "Great War Flying Circus" zapůsobila na diváky dobrým dojmem.



Po ukázce modelářů se z nebe snesli na různobarevných padácích parašutisté a jeden z nich rozvinul za zvuků naší hymny státní vlajku. Parašutisté seskočili ze tří letounů An-2, které před přistáním předvedli skupinovou slétanost.


Armáda předvedla tradičně stíhačky Saab 39C, ale i transportní letoun CASA 295M. Na statickou stojánku poslala bojový vrtulník Mi-35/24V v nové letošní kamufláži "Alien". ČSA poslala na průlet nad mladoboleslavské letiště dopravní letoun ATR 42-500 OK-KFP.



Také letos přilétla na dobový letecký den čtyřčlenná skupina Zlínů "FOLLOW ME" ze Slezského aeroklubu Zábřeh. Bylo potěšením sledovat československá letadla v přesně držených formacích. Piloti mají Zlíny ve svých rukou.


V přeletu se představil Boeing B737-8Q8(WL) společbosti Travel Service s registrací OK-TSD. Mnozí diváci viděli poprvé létat velký dopravní letoun tak nízko. Velice zajímavý byl průlet na minimální rychlosti s vysunutým podvozkem i mechanizací.


Na letišti nebyla jenom letadla, ale sběratelé ukázali i některé své auto/moto veterány při slavnostní jízdě. Tyto i jiné veterány mohli diváci obdivovat na vyhraženém parkovišti přímo u RWY.

V této chvíli začaly na obloze řádit dva dvouplošníky Bücker Jungmann. Byla to radost se dívat na tuto exhibici. V závěru se červený D-EELE pilot Jan Rudzinskyj oddělil a ukončil toto číslo sólovou akrobacií.


Po skončení vystoupení dvouplošníků se na letiště v tichosti sklouzly historické větroně. Co typ to perla minulých let. Jako bych se opět ocitnul ve SVAZARMU. Mohli jsme vidět VT-116, Z-125 a LG-130.
S napětím jsme však očekávali další tiché číslo, ale tentokrát na hudbu. Ano Byl to Miloš Ramert se svým historickým větroněm Vogt Lö-100. Miloš létá efektně a přistává na předem hozeném pětníku.


Diváci si všecha vystoupení užívali. Také děti byli ve svém živlu a snad rodiče nezlobili. Nad letištěm jednu chvíli poletovala pečená kuřata přímo do úst :-).

Na letošní 11. dobový letecký den přiletěla tři podobná stříbrná letadla, která se používala k přepravě osob v minulém století. Laik by řekl, vždyť jsou stejná, mají dvě směrovky, požívají motory od stejného výrobce, dokonce i jejich povrch je podobný atd...
První z nich je je americký letoun, který používal Tomáš Baťa na svých obchodních cestách "Lockheed 10A ELECTRA".
Další dvě jsou skutečně stejná, i když jinak pomalovaná. Jsou to typy "Beech C-45H Expeditor", které byly používány m.j. v americké armádě jako kurýrní stroje.
Na fotografiích dole si můžete jednotlivé typy porovnat.

Lockheed 10A N241M

Beech C-45H Expeditor N9550Z

Beech C-45H Expeditor G-BSZC


Velice rádi jsme na obloze viděli naše českoslovensé legendární letouny, L-200D, Aero 145, Aero Ae-45S Super.


Po klidné letové ukázce československých letadel pořadatelé zařadili do programu krátkou ukázku, jak mohly vypadat boje ve II. světové válce na východní frontě. Tentokrát se bojovalo přímo u diváků, takže jsme mohli lépe pozorovat nadšení herců, kteří si plnili své úkoly v této bitvě.


Nad pozemní ukázkou kroužily víceméně kurýrní a pozorovací letouny té doby obou stran: Polikaprov Po-2 a Fieseler Fi.156 Strorch. Na obloze se také poprvé představila stíhačka Jak 3M.



Po vojenské ukázce patřila obloha opět dvojplošníkům Bücker 131 Jungmann. Tuto sympatickou skupinu "Germany Historic Flight" na našich leteckých dnech pravidelně vídáme. Skupina s oblibou používá kouřové efekty, což divákům ulehčuje jejich sledování.


Nad naší hlavou se poprvé představil bombardér II. světové války North American B-25J Mitchel, který byl doprovázen kurýrním letounem té doby Piper L4 Club v UL verzi.


Prostor nad mladoboleslavským letištěm dostala nově sestavená skupina čtyř letadel XA-42 XtremeAir "Flying Bulls Aerobatic Team". Skupina je pokračovatelem čtyřky kterou vedla Radka Máchová. Z této původní skupiny zůstal jen Miroslav Krejčí, který létá na pravém křídle. Na levém křídle létá Jan Rudzinskyj, na vedoucí pozici je Stanislav Čejka a na slotu Jan Tvrdík.


Pořadatelé vytáhli z hangáru na leteckou ukázku další pěkné kousky, Z126, PB-6 Racek a Klemm Kl-25 H.


Nad mladoboleslavské letiště přilétl z nedalekého Hradce Mig 15UTI, krátce létal ve formaci i s Mustangem.


Pak se Mustang, který pilotoval Mirek Sázavský představil také v sólovém letu.

Pořadatelé nám připoměli nádherný film "Vesničko má středisková". Távník letiště přáškoval "Čmelák", samozřejmě jen obyčejnou vodou.


Martin Šonka, co k tomu dodat, ano je to extratřída, který se svou Extrou neuvěřitelně nad diváky cloumá. Všude samozřejmě budí zaslouženou pozornost.

Martin Šonka předvádí vždy očekávaný famozní start do své sestavy


Pořadatelé mají vždy čím překvapit. Nad letiště přilétl nám dobře známý Supermarine Spitfire Mk.XVI, který vlastní Stephen Stead. Pilotoval ho ale plzeňský Radim Vojta což je vůbec první pilot, kterému bylo povoleno v novodobé historii zasednout za knipl této jednomístné legendární stíhačky. Bravo!!! Zatím tu nepřistál, ale je to pochopitelné, v Líních mají beton a ten se s trávou nedá srovnat. Třeba někdy příště až budou nalétané hodiny.


Program pak pokračoval krátkou scénou bojů za I. světové války. Ve vzduchu se aktivně zůčastnily UL letouny Sopwith Camel, Nieuport 12, Morane Saulnier H-Pfalz E.I a Fokker D. VIII.


Po válečné scéně pořadatelé nachystali skupinové průlety "warbirdů" II. světové války. Zůčastnily se: North American B-25J Mitchell, F-51D Mustang a JAK 3M. Původně se měl ještě přidat P-40 Kittyhawk, ale ten měl poruchu a nemohl přiletět.


Na závěr 11. dobového dne se představily dva historické letouny: letoun Metoděje Vlacha a replika Grade Monoplane.

Na závěr několik "nostalgických" fotografií pořízených na této akci.

Zdravíme Vás

Děkujeme za shlédnutí

Pro WEB AFC zpracoval WOM (srpen 2016) použitá fota z archivu autora

Hlavní Zpět na hlavní stranu AFC    < zpět na stránku Airshow