12. dobový letecký den na LKMB

12. ročník dobového leteckého dne se konal za krásného a teplého počasí. Po krátkém briefingu jsme mohli začít naší práci. Níže je několik detailů pracovišť vystupujících pilotů.




Hangár v Mladé Boleslavi skrývá mnoho krásných letadel


Hlavní program zahájila skupina FOLLOW ME, tentokrát jen ve třech. Mezi tím odlétla do prostoru skupina tří An-2 naplněných parašutisty a L60 Brigadýr se samostatným parašutistou, který při úvodním ceremoniálu snesl vlajku České republiky.


Na oficiální zahájení programu dorazil i "prezident Masaryk", kterého přivezl krásný automobil Laurin & Klement. Prezidenta přivítala skupinka chlebem a solí oblečená v místních krojích z mladoboleslavska.


Pak nebe zakouřila tadiční skupina tří Bücker Jungmann. Divákům se předtavil historický D.H. 82A Tiger Moth a nebe zklidnil trojvlek s historickými větroni.


Také letos předvedla armáda stíhačky Saab 39C a průletem se představil transportní letoun CASA 295M.


Před očima diváků proběhla simulovaná bitva 2. světové války a nebe nad ní patřilo historickým letounům té doby.


Válečnou vřavu sklidnila tichá akrobacie Miloše Ramerta na hudbu. Miloš tentokrát létal na L-13A.


Na oblohu vzlétli čtyři letouny: Klemm L25H, Racek PB-6, Be 50 Beta Minor a Be 60 Bestiola.

Ani ve snu by mě nenapadlo, že do této reportáže budu muse vložit smutnou zprávu. U Strunkovic nad Blanicí na Prachaticku se v sobotu 11. 8. 2018 odpoledne při leteckém dni zřítilo unikátní letadlo Be 50 Beta Minor postavené přesně podle dobových dokumentů z 30. let minulého století. Pilot i přes snahu záchranářů zemřel. Divákům se nic nestalo. Letecký den byl ukončen, řekl předseda AK Prachatice Bohouš Chán.
Je velmi smutné, že nám už tento letoun nebude dělat radost a o to smutnější, že byl ztracen život pilota. Čest jeho památce.


Po klidných přeletech replik přišlo na řadu opět vzrušení. Začala skupinová akrobacie FLYING BULS na čtyřech letounech Xtreme XA-42.


MBB Bo-105 Bolkow heli akro


Konečně se dostalo na válečné veterány....




North American T-28B Trojan pomaloval oblohu zvláštními efekty, které za ním dlouho zůstávaly...


V této části leteckého dne došlo na očekávanou světovou premiéru letounu Caudron G.3. Mladoboleslavský hangár dostal "drátěnou" novinku.


krátce po leteckém dni se Caudron vydal na cestu po Evropě. Zde přepisujeme text, který nám poslal pan Handlík.
K mimořádnému počinu v dějinách českého letectví se odhodlal Vladimír Handlík z Leteckého muzea Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi. S replikou historického letounu Caudron G.3 z období počátku první světové války uskutečnil ve dnech 17. až 22. června 2018 dálkový přelet z Mladé Boleslavi do francouzského La ferté Alais. Tam vzbudil obrovský obdiv a podle plánu se v pátek 22. června bezpečně vrátil do Mladé Boleslavi.
Trochu překvapením pro aviatika bylo nezvykle chladné letní počasí, které v pátek přišlo do Čech, a poslední desítky kilometrů v otevřené kabině nebyly tím pravým potěšením. Přesto úsměv na tváři Vladimíra Handlíka a slova "Dokázali jsme to, jsme doma", pronesená ihned po přistání, hovořila za vše.
"Všechno začalo úplnou náhodou, když před několika roky přilétl z Francie do Mladé Boleslavi historický dopravní letoun Junkers Ju 52/3m s pilotem Jean-Claude Faurem", přibližuje prvotní myšlenku na přelet pilot letounu Vladimír Handlík. "V té době jsme již stavěli repliku letounu Caudron G.3 a když Jean-Claude Faure zjistil, že stavíme francouzský stroj, jehož jedna replika létá ve Francii v Laferé Alais, tak řekl, abych s naším strojem po dohotovení do Francie přilétl. Tehdy jsem mu dal slovo a na daný slib jsem nezapomněl. Cestu tam a zpět pečlivě připravil můj syn Petr a pro vlastní let pak bylo již jen otázkou, co vše vydrží motor, letadlo a pilot," řekl po přistání unavený, ale šťastný pilot.
Replika historického letounu Caudron G.3 má cestovní rychlost 90 km/h. Přelet do Francie dlouhý 1000 km s devíti mezipřistáními v Čechách, Německu a ve Francii trval 12 letových hodin. Na zpáteční cestě s větrem v zádech do Mladé Boleslavi Caudron G.3 doletěl po 9 hodinách a 22 minutách. Repliku letounu Caudron G.3 pro Nadační fond letadla Metoda Vlacha postavil Petr Svoboda pod dohledem Letecké amatérské asociace ČR. Během letu prokázala replika vynikající letové vlastnosti. Po celou dobu přeletu byl doprovodným letounem historický dvouplošník Polikarpov Po-2 s pilotem Petrem Handlíkem, který pro Caudron vezl i potřebné palivo.

vlevo: Vladimír Handlík, vpravo: Vladimir Handlik a Petr Handlik

Po Gaudronovi přesedlal Jan Rudzinskyj na nový Bücker 131 Jungmann a předvedl s ním úžasné obraty.

Následovala ukázka bojů v dobách 1. světové války...



Dostalo se i na starší bambusové dráťáky...


Společnos Travel Service poslala na průlet nad mladoboleslavské letiště tentokrát to nejlepší co má ve své flotile. Smart Wings přiletěla s MAX8. Škoda, že slunce bylo proti lepší fotografii...

Boeing 737 MAX8 Smart Wings OK-SWD


Po průletu největšího letadla tohoto leteckého dne a dalo by se říci i nejtiššího došlo na závěrečné společné průlety...



Diváci si všecha vystoupení užívali a s napětím očekávali poslední číslo dne ... Martin Šonka. A Martin nezlamal. Tentokrát režije spojila cokpit Martina s veřejným ozvučení, Takže Martin mohl přímo komentovat co bude provádět. Velmi zajímavé!!!


Na závěr několik "nostalgických" fotografií pořízených na této akci.

Na závěr několik "nostalgických" fotografií pořízených na této akci.



Zdravíme Vás

Děkujeme za shlédnutí

Pro WEB AFC zpracoval WOM (srpen 2018) použitá fota z archivu autora

Hlavní Zpět na hlavní stranu AFC    < zpět na stránku Airshow