29. Aviatická pouť 2019 na LKPD

Na základě pozvání naší redakce jsme letos opět navštívili 29. aviatickou pouť, která se tradičně koná na pardubickém letišti. Velice rádi tuto tradici dodržujeme spolu s organizátory akce. Letiště Pardubice je jedno z mála regionálních letišť, které má betonovou RWY o délce 2500 m. Pardubice jsou vojenským letištěm se statusem veřejného mezinárodního letiště. Díky tomu zde mohou operovat i za zhoršeného počasí bez problému i větší stroje. Počasí pro víkend aviatické pouti však bylo nádherné a všichni zúčastnění piloti báječných strojů i diváci se večer jen neochotně rozcházeli.

Kašparův Blériot na fotografii výše, patří historicky na pardubické letiště. Tato replika byla pokřtěna 1. září 1996. V tento slavnostní den i poprvé vzlétla. Od té doby je ozdobou každé pardubické pouti. Původně se měla tato replika nad pardubickém letišti proletět, tak jako jindy, ale její pilot Peter Mára nemohl ze zdravotních důvodů usednout do proutěného křesla. Také dva další piloti, kteří s tímto letounem mohou do vzduchu, v tu chvíli pilotovali jiná letadla. Blériot tak musel pouze popojíždět po letištní ploše před diváky, kteří mu nadšeně aplaudovali.
Každou další pouť organizátoři začínají plánovat už po skončení té aktuální, říká jeden z pořadatelů Aviatické pouti Jan Rudzinskyj. Je velice těžké přijít s nějakým novým nápadem. Létajících warbirdů není mnoho a tak musí přilétat stále stejné stroje, které se různě na českých airshow obměňují. Nicméně leteckým nadšencům, kteří na pouti chodí srdíčko vždy zaplesá, když se nad hlavou prohání Spit nebo Mustang.
Letos přišli organizátoři s bombou. Skvělý nápad ukázat divákům jak vlastně vypadá slavný letecký závod Red Bull Air Race ve zmenšené a "Demo" verzi. Tato jednoduchá myšlenka přivedla na pardubické letiště o několik tisícovek diváků navíc. Za toto musíme organizátory opět velmi pochválit.
Brány pardubického letiště se každoročně otevírají v 8:00 hod a už v tento čas se venku tísnilo mnoho desítek diváků, kteří chtějí zaujmout to nejlepší stanoviště. V sobotu před zahájením akce kolabovala v okolí letiště doprava a zájem diváků byl opravdu veliký. Kolony se v okolí letiště tvořily hlavně mezi desátou a dvanáctou hodinou, kdy většina lidí na akci přijížděla.

Ve vstupním koridoru obsadila stojánky armádní technika a podniku LOM/CLV.

Na protilehlé straně byla pozemní technika, kterou okamžitě začaly prozkoumávat děti. Však byl jejich mezinárodní den.

Jen krátce po otevření vstupů, začalo na letiště proudit velké množství natěšených diváků. Krásné počasí slibovalo nevšední akrobacii i předvedení warbirdů za letu.

Na hlavní "promenádě" koncertovala dechová hodba "Pernštenka", před kterou defilovaly skupiny "mažoretek". V pauzách probíhaly nostalgické módní přehlídky, takže diváci se náramě bavili.

Diváků všech možných kategorií přišlo tentokrát více jak jindy. Pořadatelé později nakonec ohlásili více než 35 000 přihlížejících.

Na Aviatickou pouť přichází diváci pěšky, na kolech, motocyklech, auty, ale přilétají i svými letadly. Několik takových příletů je na snímcích dole. Na poslední fotografii pojíždí na vyhrazenou stojánku prezident Aeroklubu Roudnice Vlasta Dvořák. Je dobré pouť podpořit a podívat se jak to letos dělá konkurence. Za 14 dní se totiž na roudnickém letišti bude konat "15. ročník Memorial Air Show 2019".


Na následujících fotografiích chceme ukázat některé zajímavé stroje ještě na stojánkách. Začínáme úplnou novinkou, kterou si pořídil LOM/CLV pro výuku pilotáže vrtulníku. Je to vrtulník Enstrom 480B-G. Registrace 0459 má v.č. 5242 a registrace 0474 má v. č. 5241.
Enstrom 480 je lehký užitkový vrtulník vyvinutý a vyráběný americkou společností Enstrom Helicopter Corporation (od roku 2012 dceřiná společnost čínské Chongqing General Aviation Industry Group). Certifikace FAA byla typu 480 udělena v roce 1993 a v následujícím roce jej obdrželi první zákazníci. Od roku 2001 je nabízena také verze 480B se zvýšeným výkonem motoru a větší maximální vzletovou hmotností.
V přední části trupu se nachází kabina vyrobená z kompozitních materiálů a hliníku, která pojme až pět osob. Příhradová střední část trupu je tvořena konstrukcí z ocelových trubek a nachází se zde motor, reduktor, hřídel nosného rotoru, palivová nádrž, zavazadlový prostor a přistávací ližiny. Poloskořepinový ocasní nosník z nýtovaných hliníkových plechů je doplněn o postranní stabilizátory s koncovými svislými plochami.
Státem provozované Centrum leteckého výcviku na pardubickém letišti objednalo šest kusů verze 480B-G jako náhradu stejného počtu vrtulníků Mil Mi-2. První dva Enstromy přistály v Pardubicích dne 20. června 2018.
Bohužel tento stroj společnosti DSA a.s. OK-CLV měl dne 22.3.2019 nehodu u Slavoňova na Náchodsku. Při pádu došlo k úplné destrukci stroje a k požáru, dvoučlenná posádka nehodu nepřežila.

Další premiéra na pardubickém letišti o které se musíme zmínit je letoun C-11. Na fotografii vlevo je stav OK-JZE v roce 2015 po nezdařeném pokusu o revizi motoru. C-11 tak stále čeká na nový motor a na celkovou revizi draku v podniku LOM, který tomuto projektu hodil záchranné lano.
Na právé fotografii můžeme posoudit, jestli se to státnímu podniku LOM podařilo.
„Premiéru zrestaurovaného C-11/Jak-11 jsme očekávali již v loňském ročníku, ale přes snahu provozovatele, kterým je státní podnik LOM Praha, se zálet podařil až v týdnu po loňské Aviatické pouti, proto nás pardubická premiéra čeká až při letošním devětadvacátém ročníku,“ přibližuje legendární cvičný stroj letecký publicista Petr Kolmann a pokračuje:
„Letadlo má pro československé letectví velký význam, protožev padesátých létech bylo v počtu 708 kusů v padesátých létech licenčně vyráběno v Kunovicích pod označením C-11. I v porovnání s téměř čtyřmi tisíci originálních Jaků 11 vyrobenými v Sovětském svazu je to úctyhodné číslo. Na letadlech C-11 se vycvičilo množství československých pilotů a ti, když dnes vidí krásně zrekonstruovaný letoun patřící do sbírek Vojenského historického ústavu Praha, velice hezky vzpomínají na své letecké začátky a pěkné létání s tímto výkonným cvičným strojem. Nejen výkony a rychlost, ale i charakteristický zvuk hvězdicového motoru a nezaměnitelné tvary připomínající druhoválečnou stíhačku, dělají z historického letadla C-11/Jak-11 divácky vyhledávaný skvost leteckých dnů.“ „Na Jacíčka, jak mu s láskou říká, přeškolil v letošním roce legendární pilot Vladimír Peroutka nového display pilota, kterým se stal Tomáš Bruštík z pardubického Centra leteckého výcviku. Tak se máme jistě na co těšit, protože již při nácvicích Tomáš ukazuje, že se s historickým Jakem dobře sžívá,“ doplňuje Jan Rudzinskyj z organizačního štábu Aviatické pouti.
Při tom chybělo málo a tuto raritu jsme navždy ztratili. Na hradeckém letišti, které se chystalo 17.5.2019 na sobotní Helicopter Show, tento Let C-11 musel nouzově přistát. Kontrolní systém jeho pilotovi signalizoval nevysunutý podvozek. Věž pilotovi hlásila, že ho má vysunutý a následné přistání proběhlo bez problémů. Přesto před tím několik desítek minut letadlo kroužilo nad městem, aby spotřebovalo palivo. OK-JZE byl vyroben v roce 1955. Po službě v armádě se dostal do známé akrobatické „Boleslavské čtyřky“. Po „dolétání“ skončil v Leteckém muzeu ve Kbelích. Na začátku 90. let tamní pracovníci stroj znovu uvedli do provozu, létal do roku 1998, kdy byl uzemněn. Ve vzduchu se poté objevil ještě v letech 2003 až 2008. Následně byl na deset let uzemněn, do vzduchu se dostal teprve loni v červnu po celkové renovaci a s novým historickým zbarvením.

Další premiéra, veterán, který díky technické závadě nemohl v sobotu do vzduchu. Je to cvičný letoun Consolidated Vultee BT-13B Valiant (SNV-2) C/N 79-801 s registrací N71502, který byl vyroben už v roce 1942, takže na občasné poruchy má nárok. Co se přesně přihodilo jsme na místě nemohli zjistit, protože u letounu nebyl nikdo z posádky, ale naše snímky jsou výmluvné. Plnící se vany kapajícího oleje pod strojem.
Tento cvičný dvoumístný letoun pohání motor P&W R-985 SERIES o výkonu 450 hp. Pratt & Whitney R-985 Wasp Junior je řada devítiválcových vzduchem chlazených hvězdicových leteckých motorů, vyráběných společností Pratt & Whitney Aircraft Company ve 30. až 50. letech 20. století. Tyto motory měly zdvihový objem 16,14 l. Původní verze měla výkon 224 kW (300 hp), zatímco pozdější mnohem více rozšířená verze měla výkon 336 kW (450 hp). Motory Wasp Junior poháněly velké množství malých civilních a vojenských letadel, což zahrnovalo malá dopravní, cvičná a zemědělská letadla a vrtulníky. Bylo vyrobeno více než 39 000 těchto motorů a mnoho z nich slouží dodnes, což je příklad i zde vystaveného letounu.

Ještě několik zajímavých zastavení.

De Havilland Canada U-6A Beaver Cn 1143 z roku 1947

B-25J Mitchell The Flying Bulls s nově upraveným "Art nose"

North American T-28B Trojan

Mig-15UTI Private OK-UTI (vc 242266)

Beneš-Mráz Be-50 v rozloženém stavu

Otevření hlavního programu provedl průlet dvou Saab C39 Gripen české armády.

Zatím co po zemi pojížděl Blériot jak jsme informovali v úvodu. Do vzduchu se vznesl letoun s příběhem. Tento zajímavý stroj, který zaujme nejen vzhledem, ale také skutečností, že v loňském roce s ním pilot Vladimír Handlík z mladoboleslavského Leteckého muzea Metoděje Vlacha uskutečnil unikátní přelet do Francie.
O tomto letu si můžete přečíst více v naší reportáži z mladobolevslavsého letiště : ZDE.
"Prosté sdělení, že někdo doletěl do Francie a zpět dnes jistě nezapůsobí nijak fantasticky, ovšem obdiv k pilotovi začne mít každý již při prvním letmém pohledu na létající aparát, se kterým se Vladimír Handlík do Francie vydal. Laicky se to dá popsat trocha plátna, spousta žbrdlení a hvězdicový motor uchycený v přídi malé trupové gondoly. V jejím otevřeném prostoru odvážný aviatik trávil dlouhý čas při etapovém přeletu. Uvážíme-li, že cestovní rychlost tohoto dvouplošníku se pohybuje kolem devadesáti kilometrů v hodině, tak k pilotovi rázem vzhlížíme s obdivem," říká letecký publicista Petr Kolmann z časopisu AeroHobby a pokračuje: "Tím strojem, se kterým se Vladimír Handlík ve svých sedmdesáti létech do Francie vydal, je UL replika francouzského letounu Caudron G.3 z období první světové války. A je jistě zajímavé, že na Caudronech G.3 uskutečnilo v období první světové války výcvik také několik pilotů českého původu bojujících ve Francii."
Několik slov k samotnému vystoupení v Pardubicích dodal ještě jeden z hlavních organizátorů z organizačního štábu Aviatické pouti Jan Rudzinskyj: "I když se jedná o letoun z období první světové války, do velkoprostorové scény z tohoto období ho nezakomponujeme a bude mít samostatné vystoupení. Vzhledem k tomu, že se jedná o premiéru tohoto typu na Aviatické pouti a zároveň o zcestovalý stroj s příběhem, tak si samostatné vystoupení jistě zaslouží. Věříme, že bude přát počasí a sluneční paprsky krásně rozzáří plátěný potah tohoto unikátu a tím se ještě více umocní zážitek z jeho vystoupení. Z důvodu jiných povinností však již teď víme, že Caudron G.3 bude vystupovat pouze v sobotu 1. června."

v sobotních Pardubicích za knipl Caudron G.3 zasedl syn Vladimíra, Petr Handlík

Pak začala ve vzduchu regulélní I. Světová válka. letecké souboje předváděly UL letouny: Rapid Morane Saulnier H-Pfalz E.I, Fokker D.VIII, Fokker Dr.I, Nieuport 12 ...

Takovéto divadlo nadchlo určitě malé i velké kluky. Další malé zastavení: Vrtulníky.

PZL W-3 A Sokol

Enstrom 480

akrobatický Eurocopter (MBB) BO105C

Eliptické křídlo na obloze a řev motoru Merlin - tahle kombinace nikdy nezklame.

Supermarine Spitfire Mk. XVI TE184, za kniplem Dan Griffith

Pak přišla první ukázka demonstrace Red Bull Air Race. Specialisté během několika minut nafoukli předem připravené a na zemi zakotvené pylony. Jednalo se o dvě koncové dvojbrány a pár jednotlivých pylonů určených pro slalom soutěžících pilotů.
Pylony tvoří několik oddělených kuželů navzájem spojených zipem. To zaručuje rychlou výměnu porušené sekce při jejím protržení křídlem letadla.
Štěstí, že pardubické letiště si mohlo dovolit vystavět tuto demo dráhu, která nesmí vést nad diváky. V čase ukázky museli proto odejít od vzdáleného plotu, v zájmu své bezpečnosti i všichni spotteři, kteří tradičně fotografovali za plotem s výhodou slunce v zádech.

stavění pylonů

Za kniply svých akrobatických letounů se posadili Petr Kopfstein OK-KOP a Martin Šonka OK-SON. Dvoukolový Demo RBAR byl zařazený mezi ostatní vystoupení Aviatické pouti a uskutečnil se po oba dny. Vedle toho se oba čeští mistři oblohy předvedli i v samostatných exhibičních letech.
Závod Air Race byl založen již v roce 2003 a pod hlavičkou Mezinárodní letecké federace (FAI) má za sebou více než devadesát závodů na pěti kontinentech. Vedle série Master Class byl v roce 2014 odstartován i Challenger Cup s cílem usnadnit rozvoj dovedností další generace pilotů potřebných pro elitní kategorii. Bohužel, letos tento závod končí. V posledním závodě v Japonsku se Martinovi Šonkovi nepodařilo udržet slibné první místo a skončil celkově třetí.

z ukázky DEMA Red Bull Air Race

z letové ukázky C-11

Nesmíme zapomenout i na další esa letecké přehlídky. Na následující fotografii doprovází legendární americký stíhací stroj North American P-51D Mustang po jeho sólovém vystoupení skupina Flying Bulls Aerobatics Team.


Skupina Flying Bulls Aerobatics Team patří ke stálicím Aviatické pouti a v letošním roce se zúčastnila již po pětadvacáté. U příležitosti tohoto kulatého výročí do sestavy zařadila ve světové premiéře nový náročný prvek nazvaný Double Mirror Loop, což je dvojité zrcadlo, ve kterém skupina udělá i přemet. Nejen tato novinka, ale i celková sestava skupiny sklidily u diváků obrovský aplaus.

Skupina Flying Bulls Aerobatics Team

Aktéři závěrečných společných letů


2x legendární britský typ de Havilland DH.82 Tiger Moth výrobního čísla 82536 z roku 1939 a výrobního čísla 83105 z roku 1940 (na fotografii v popředí). Jedni z nejstarších originálních válečných letadel na letošní aviatické pouti.

Na závěr jako vždy několik nostalgických:


Děkujeme za shlédnutí

Pro WEB AFC zpracoval WOM (červenec 2019)

Hlavní Zpět na hlavní stranu AFC    < zpět na stránku Airshow