MEMORIAL AIR SHOW Roudnice nad Labem 2015

Letošní MEMORIAL AIR SHOW Roudnice nad Labem si dal do vínku 70 let od ukončení II. světové války. Určitě je dnes vzrušující pozorovat "warbidy", které se před 70-ti léty zasloužily o vybojování naší svobody.
ATR-42-500 ČSA OK-KFO (Foto ©: WOM) Letošní Memorial Air Show měl svým rozsahem a významem předčit všechny předcházející ročníky, ale přeskakovat vysokou laťku minulých ročníků je náročná disciplína. Z našeho pohledu se to organizárorům povedlo. Záštitu nad letošní akcí převzal například prezident ČR Miloš Zeman nebo starosta Roudnice Vladimír Urban.
Program byl po oba dny stejný a trval od 13. do 17. hodiny. Neopakovatelnou výhodou pro diváky je bezesporu jedinečný bezprostřední styk s každou leteckou ukázkou, protože to umožňují rozměry roudnického letiště. Na Memorial Air Show chodí celé rodiny, proto byly i pro jejich děti opět zajištěny různé pouťové atrakce. Pro ty, kteří chtěli strávit na letišti celý víkend, byl na letišti u bazénu připraven kemp. Samozřejmostí bylo i bezpočet prodejních stánků s leteckou tématikou, ale i s občerstvením pro všechny diváky.

Zázemí MEMORIAL AIR SHOW


Plány letošního MAS byly vysoké, ale ne vše se organizátorům podařilo splnit. Za vším dnes můžeme hledat peníze. Organizátoři letos velmi stáli o vystoupení akrobatické skupiny Baltic Bees z Pobaltí, která létá na 5-ti strojích L-39. Jejich požadavky byly však nad možnostmi MAS. 20.000 litrů leteckého benzinu JET-A1 (za 750 000 Kč) a 1 250 000 Kč za dvě sedmiminutová vystoupení, to si mohou dovolit jen Airshow s úplně jiným rozpočtem nežli měl k dispozici MAS. Na MAS si organizátoři chtěli připomenout 70. výročí konce druhé světové války. Paradoxně právě kvůli tomuto výročí se organizace akce komplikovala. "Naši politici si nechtějí rozhádat Západ ani Východ," popisuje současnou politickou situaci Vlastimil Dvořák. Na Memorial Air Show sice měli dorazit Američané, Britové nebo Rusové, ale nedostali oficiální pozvánku. "Rusové to brali jako akci číslo jedna, ale potřebují povolení od našich vojáků," přibližuje Vlastimil Dvořák s tím, že se nakonec nenašel nikdo, kdo by pozvánky podepsal. Další komplikace mohou nastat i díky technickým závadám, nebo špatným počasím nad inkriminovanými letišti. Z plánovaných typů tak nepřiltetěl na př. DH115 Vampire T11 nebo Canadian Vickers PBV-1A Canso.
Náš klub se akce MAS zůčastnil v neděli za podstatně lepšího počasí nežli bylo v sobotu. Nicméně tradice dobrého počasí byla dodržena, protože ani v sobotu nepršelo.
Neělní program zahájil určitě neplánovaný hromadný seskok parašutistů z Lisunova Li-2. Parašutisté byli touto možností nadšení, což dávali najevo i po úspěšných přisání. Skočit si z dopravního warbirda, to se povede tak jednou za život. Divákům se tato akce také líbila.

Seskok parašutistů z Li-2

Jako první vystoupili aktivní záložáci naší armády při předvedení doprovodu armádního konvoje a zneškodnění teroristů, kteří tento konvoj přepadli.

Záložáci české armády

Následovalo předvedení vojenské verze letounu L410-UVP-E14 se seskokokem parašutistů.

L410-UVP-E14 CEF 2312

Oficiálním zahájením celého programu byl seskok parašutistů s podvěšenými vlajkami České republiky a airshow MAS. Seskok byl proveden za reprodukce české státní hymny.

Na roudnickém nebi vlaje naše krásná česká vlajka, kterou snáší sympatický Zdeněk Karhan

Program pokračoval předvedením letounu L159A

Řev tryskového motoru vystřídal svistot bezmotorového akrobatického létání Přemeka Vávry na větroni Swift.

Slavný typ letounu II. světové války Supermarine Spitfire MK-XVI, v barvách slovenského stíhacího esa Otto Smika, předvedl jeho majitel Stepen Stead.

Supermarine Spitfire MK-XVI a Stepen Stead


Následovalo vystoupení neméně slavného letounu z dřívější doby a sice ULL AVIA B-534, se kterým létal Stanislav Fiala

Stanislav Fiala a jeho AVIA B-534

Celý program pro diváky zasvěceně komentovali ing Karel Sedláček a Ray Koranteng. Ovšem na vyvýšené komentátorské stanoviště se dostali i hosté a vystupující piloti.

Od leva Ray Koranteng, ing Karel Sedláček, Zdeněk Karhan, Vlasta Dvořák a host Mirek Táborský

V programu došlo na první skutečně akrobatické číslo. Svojí akrobatickou sestavu zde předvedl Marek Hyka. Marek létal na akrobatu Sukhoi Su-31. Byl to jediný akrobatický letoun na MAS, který měl zabudovanou vystřelovací sedačku pro záchranu pilota.

Marek Hyka a Su-31

Na oblohu nad roudnické letiště se podruhé dostal maďarský Lisunov Li-2 aby předvedl své letové vlastnosti. Piloti tento největší dopravní letoun na MAS vodili velmi profesionálně.

Lisunov Li-2

Po ukázce dopravního "warbirda" oblohu zakouřila skupina letounů Bücker Bü 131 Jungmann (Germany Historic Flight).

Germany Historic Flight


Do bojů v Tichomoří nás vtáhli americký Avenger + japonské "Zero".

Po průletu zajímavé armádní skupiny se na obloze znenadání objevil Miloš Ramert se svým historickým akrobatickým větroněm Vogt Lö-100.

Miloš Ramert

Na řadu přišla premiéra dalšího zajímavého warbirdu. Jednalo se o North American P-51D-25NA Mustang "Louisiana Kid" registrace N6328T. Letoun ve stříbrno/modré kombinaci s invazními pruhy vypadal velmi pěkně. Škoda jen, že pilot Wilhelm Heinz vodil toho krasavce na náš vkus příliš vysoko a neudělal pro diváky ani jeden nižší průlet. Není se však proč divit, pan Heinz zakoupil tento letoun teprve v roce 2013.
Historie North American P-51D-25NA Mustang
1947: 7. června, dodán z výroby RCAF 9571
1957: 25. února, N6328T, James Defuria, uložen nedaleko Canberry, Manitoba Canada
1960: 10. května, Aero Enterprises, Elkhart
1961: 3. října, Clifford Pettit, Ligonier
1963: 31. května, při havárii zničen, Crumstown
197?: opraveno neznámým vlastníkem
1972: 6. června, AC Lofgren, Battle Creek
1974: 15. srpna, Don Weber, Baton Rouge LA, restaurován
1978: první let pod jménem "Buster", "B7 R"
2012: září - na prodej - pod jménem "Yankee Trader"
2012: opraven do letuschopného stavu
2012: prosinec, koupil ho Wilhelm Heinz, na německé letiště Degerfeld, EDSA
2013: leden, přepraven do Německa v kontejneru
2013: březen, sestaven do letuschopného stavu s novým nátěrem a jménem "Louisiana Kid"
2013: 1. května, Wilhelm Heinz uskutečňuje první let!!

North American P-51D-25NA Mustang "Louisiana Kid"

Následovalo úžasné představení Martina Šonky se svou Extrou 300. Jeho krkolomné obraty se tu nedají ani popsat, to musíte vidět na vlastní oči.

Martin Šonka

Na scéně se objevil další warbird, North American B-25J Mitchell s povrchem vysoce leštěného plechu.

North American B-25J Mitchell "Red Bull"

Sovětskou stranu válečného dění zastoupil Jak-3M.

Předseda AK Vlasta Dvořák vyváží skupinu parašutistů, která na obloze vytváří schody

Po přistání parašutistů vzlétá na své číslo další do velkého lesku vyleštěný letoun, Beech C-45H Expeditor.

Beech C-45H Expeditor

Skupina tří Zlínů Z142 pak pro pobavení diváků sestřelovala vypouštěné balónky nad dráhu.

Zlín Z142 OK-MNB


Program pokračoval průlety skupiny CL601-3A + 2x Gripen

Teď přišla chvíle pro legendární letadlo i pilota. Za knipl Z143 OK-TUT si zasedl Jiří Kobrle (letecký akrobat, mezinárodní rozhodčí v letecké akrobacii, dlouholetý zástupce ČR v mezinárodní letecké federaci FAI kde působil jako viceprezident a viceprezident CIVA FAI, mistr ČSSR, zkušební pilot, instruktor, člen AK Jičín, spisovatel a publicista, člen Klubu leteckých novinářů ČR). Ve svých 80-ti létech předvedl se svým Zlínem řadu krásných akrobatických figur. A za svůj projev sklidil od diváků velké ovace.

Jiří Kobrle a jeho Zlín Z143

Nastala opět chvíle pro armádu. Přímo z nedaleké stojánky u autoparkoviště vzlétl na scénu bojový vrtulník Mi-24V. Zvláštností bylo jeho barevné schema. K 70.ti letému výročí vzdala naše 221. tygří vrtulníková letka hold a čest československým pilotům bojujícím proti fašismu v zahraničí v silách Royal Air Force kamufláží vrtulníku Mi-24V (Reg.3370), odkazujícího se na B-24 Liberator GR.Mk.VI (Serial: K/PP – ex RAF EV953) z 311. československé bombardovací perutě RAF, který jako první po skončení 2. světové války přistál v osvobozeném Československu. Tento letoun sloužil československým letcům od 31. ledna 1945. Během nasazení s ním bylo odletěno 18 bojových misí. Přezdívku „Kosťa“ získal Liberátor po veliteli 311. perutě Janu Kostohryzovi (velitel od 1. září 1944 až do konce války).

Mi-24V "Kosťa"

Po Kosťovi vzlétl nad naše hlavy velmi zajímavý a nevídaný typ OV-10B Bronco 99+18. Pamětníci airshow MAS si určitě vzpomínají na poslední návštěvu tohoto typu s registrací Luftwafe 99+32 v roce 2011. Pilotoval ho tenkrát sám Tony De Bruyn. 10. července 2012 během vystoupení na letišti v Kemble měl těžkou havárii a letoun byl zničen. Belgický pilot byl těžce zraněn.
Luftwafe dostala během roku 1970 od North American 18 ks těchto letounů a teprve v roce 1990 je začala nahrazovat typem Pilatus PC-9. Stroj s registrací 99+18 skončil vystaven v muzeu Manfred Pflumm International Aviation Museum ve Villingen-Schwenningen. Tony De Bruyn a jeho skupina "Bronco Demo Team" tento letoun koupila a uvedla do letuschopného stavu. V současné době pracuje ještě na letounu s registrací 99+26. Dost možná, že ho v čechách také uvidíme...

North American OV-10B Bronco 99+18

Po americkém speciálu se na oblohu dostal sovětský cvičný veterán Jakovlev Jak-18T.

Jakovlev Jak-18T OK-YAK

Závěrečné vystoupení programu nedělního dne: ULL Jak-3

Diváci si užívali hezkého dne i výkonů všech zůčastněných pilotů. Návštěva byla vskutku rekordní, stačí si porovnat fotografie z minulých ročníků. Během odpoledního programu se louka u RWY zaplnila tak, "že by nepropadl špendlík!"

Diváci na MAS 2015

AFC Vám děkuje za shlédnutí.

Ještě pár nostalgických fotografií


Pro WEB AFC zpracoval WOM (červenec 2015) použitá fota autor

Hlavní Zpět na hlavní stranu AFC    < zpět na stránku Airshow