LETECKÝ DEN STRAKONICE ON AIR 2013

Po dlouhých 36 letech půstu se vloni v září podařilo strakonickému aeroklubu oživit tradici leteckých dní a přivítat tak na zdejším letišti milovníky letecké techniky. "Rádi bychom, aby se z tohoto leteckého dne stala tradice," vyjádřil tehdy své přání jeden z členů aeroklubu Vladimír Kotrch. Nezůstalo jen u slov a v sobotu 7. září 2013 se v jihočeských Strakonicích uskutečnil letecký den "Strakonice On Air". Letošní druhý ročník se na letišti V Lipkách těšil krásnému počasí i velkému zájmu diváků.
Člen našeho klubu "AFC - Aviation Fan Club", Jirka Pacholíček se tohoto leteckého dne zůčastnil a přináší Vám malou obrazovou reportáž z této akce.

Věž strakonického letiště


Na letiště se postupně slétlo mnoho zajímavých letounů. A tak letečtí fanoušci mohli obdivovat současné i historické stroje. K vidění byla jak sportovní tak i válečná letadla. Nad strakonickým nebem tentokrát létali nejen "domácí" aeroklubáci, ale i piloti, kteří na tuto akci dorazili z různých koutů naší republiky, či z nedalekého Německa.

Příslušníci 25. protiletadlové raketové brigády se tak jako loni, opět prezentovali svou technikou, kterou chrání náš vzdušný prostor. Zájemci si tak mohli prohlédnout protiletadlové raketové komplety RBS-70, S-10M a S-2M.


V ůvodu bych chtěl představit techniku, kterou disponuje Aeroklub Strakonice.

OK-0520 a OK-5602 VSO10, D-0900 KA2B

OK-8110 Vivat C13SW


OK-PRI Cessna C172, OK-MUR 14 ULL Savage Classic, OK-MNE Z142

DH-82C Tiger Moth (replika) OK-FUE 02


Piper PA28-180 OK-TER, FK9 R OK-SUF 43


Na letecký den ve strakonicích přilétlo také mnoho pilotů ve svých UUL letounech. Níže představuju jen pár z nich.

Ovšem největší zájem kategorie ULL si zajistil u odborné veřejnosti přílet předváděcího a téměř nového UUL letounu Blackshape Prime CF300 ještě s italskou registrací I-B618 z Mladé Boleslavi. Tento tandemový Prime je schopen letět od 57km/h na plných vztlacích až po 300km/h v maximální rychlosti. Cestovní ‘ekonomická’ rychlost při spotřebě necelých 18 litrů N95 je 250-260km/h. Je postaven na 100% z kompozitních materiálů. V současné době se tento typ ULL prodává za € 178,000 VAT free.

"Stíhačka" Blackshape Prime CF300 I-B618 v obležení pilotů


Na leteckém dnu se také představila motorová rogala různých typů

Že nejtěžší je přistát, dokumentují tyto fotografie

Generace Zlínú Z526F OK-DRB, Z326M OK-OTP, Z126 D-EYGL


Velký potlesk na scéně sklidily i seskoky parašutistů z výšky 1200 metrů v podání Petra Klečky, Vítězslava Krejčího a Petra Chládka všichni z Aeroklubu Strakonice.


Díky slabému větru mohlo být předvedeno plnění horkovzdušného balonu OK-1004



Evžen Čihák na Z50LA D-ENMM pojíždí k předvedení svého čísla


K vidění byly i zajímavé starší stroje (veteráni) jako:

Cessna C140 D-EBRU s/n 12604


A samozřejmě velká vzácnost válečný North American AT-6C Texan (Harvard Mk. II). Bohužel po půlroční údržbě v Plzni, kde proběhla práce na obnově DAY GLO nátěru + základní údržba dle maintenance manualu, z čumáku zmizela navždy salutující "Marisa".

North American AT-6C Texan (Harvard Mk. II) N696RE


Legendární Antonov An-2 OK-RID


Strakonický druhý ročník "LETECKÝ DEN STRAKONICE ON AIR 2013" se velmi vydařil zásluhou všech vystupujících (pilotů, vojáků, hasičů a konečně i pořadatelů). Také počasí nezklamalo a tak byli všichni spokojeni. Již se těšíme na 3. ročník této akce.

Děkuji Vám za shlédnutí!


Pro WEB AFC Jiří Pacholíček (září 2013) použitá fota autor

Hlavní Zpět na hlavní stranu AFC    < zpět na stránku Airshow