LETECKÝ DEŇ letisko HOLÍČ 27. 7. 2013

Letos se na holíčském letišti konal už 14. letecký den. Protože se tohoto regionálního mítingu již delší dobu zůčastňujeme, rozhodli jsme se Vám tento letecký den částečně přiblížit. Astir CS 77 (Foto ©: Jaromír Béda Král) S počasím je to stejné jako na všech podobných akcích. Loňský rok byl zamračený a letos panovalo horko jako v ČR. Letos se letecký den konal v čase kulminujících tropických veder - během dne dosahovala teplota až 36°C ve stínu.
Holíčského airshow se pravidelně zůčastňují taková letecká akrobatická esa jako je Dušan ŠAMKO vícemistr světa 1995 létající na Pittts S-2C nebo Martin ŠONKA vícemistr světa 2011, pilot Red Bull Air Race, pilot Jas-39 Gripen létající na Extra 300SR.
Na letišti v Holíči je také etablována skupina velmi aktivních leteckých modelářů, která tam pořádá akce evropského rozměru. Proto se nemůžeme divit, že i na letošní letecký den bylo pozváno mnoho modelářů, aby předvedli své obří modely. Na akci se zůčastnila i skupina GREAT WAR FLYING CIRCUS se svými historickými modely letadel létající v I. Světové válce. Létající cirkus předvedl svůj nový program a poprvé vystoupil s největším počtem modelů. Předvedl 12 třímetrových maket a jeden 6-ti metrový bombardér. Simulovaná letecká bitva I. Světové války s pyrotechnickými efekty byla diváky velmi oceňována.
V zázemí letiště probíhala výstava automobilových veteránů, diváci si mohli vyzkoušet letecký simulátor, po případě se zůčastnit vyhlídkových letů, které neustále provozovala jedna Cessna a vrtulník Robinson. Děti si mohli zajezdit i na koních. Škoda jen, že se nepodařilo zajistit průlet alespoň stihače Armády SR, tak jak to bylo v minulých ročnících. Přesto si myslíme, že akce byla vyvážená a u diváků ze Slovenska i z blízkých Čech měla úspěch.
Letiště se nachází po pravé straně silnice Hodonín - Holíč a současné době tam létá cca 30 aktivních pilotů, většina jsou piloti větroňů. Letiště Holíč LZHL má travnatou dráhu 04/22 dlouhou 1200 metrů, která je široká 100m. Divácká zóna je bohužel vymezena tak, že program probíhá, jak to často bývá, v protislunci a ne vše se podaří kvalitně vyfotografovat. Následuje obrazová reportáž z této akce.

Věž letiště Holíč s přilehlým hangárem


Stojánky pro návštěvníky, kteří přilétli na airshow svým letadlem po př. přijeli veteránem se rychle zaplňovaly. Postupně Vám představíme některé z nich:


SD-1 MINISPORT OK-QUR 01

Typ: ULL neznámý OK-*UI 2*

Typ: ULL neznámý OK-IUD 08 "Vilík"

Typ: ULL LARUS OK-RAL 03


Piper J-3 Cub OM-ABC


PS-28 Cruiser OM-TRI


Ellipse Spirit c/n 002 OM-M218

Aero C-104S (Z-131) r.výroby 1986 c/n 237 OK-RXE


Na letošní letecký den do Holíče přiletěl jen jediný proudový stroj a to z české republiky (livery však bylo původní slovenské). L-29 Delfín OK-AJW pilotoval pplk. ve výslužbě Veselý, kterému je už 72 let.

L-29 Delfín Private OK-AJW

Pittts S-2C OM-PIT pilot: Dušan ŠAMKO


Musím smeknout klobouk před přístupem všech pilotů k divákům. Dušan Šamko mi na př. ochotně odpovídal na mé zvídavé otázky a ba dokonce vystoupil ze svého "pracoviště", abych si mohl vyfotografovat prosklené břicho Pittse. To vše během soustředění na jeho druhé vystoupení, což jsem nevěděl.

Extra 300SR OK-SON pilot: Martin Šonka


Také Martin Šonka byl stále obležen diváky. Zde dává rozhovor pro místní TV, a na závěr si redaktorka neodpustila společnou fotografii.

Jak jsme uvedli v úvodu bylo zde mnoho leteckých modelářů, kteří zde předváděli své (převážně obří) RC modely. Následuje několik fotografií této části leteckého dne.

Od leva: Pilatus, Fiesseler Fi-156 Storch a Pitts S1


Létající cirkus v akci



Absolutně největší model byl německý bombardovací letoun I. Světové války ZEPPELIN STAAKEN R.VI, i když byl postaven "jen" v měřítku 1:7. Rozpětí 6 000 cm, délka 340 cm. K pohonu slouží dva motory ZDZ 160 cm. Konstrukce: Miloslav Vrága a pilot: Miroslav Horsák. Ostatní modely Létajícího cirkusu se pohybují převážně v rozpětí měřítka 1: 2,3 až 3.
To Pitts S1 modeláře a pilota Gabriela Karaby z Martina byl postavěn v měřítku 1:2. K pohonu slouží motor Valach 170 cm.
Na závěr ještě přidávám několik zajímavůstek z automobilových veteránů.

No není to nádhera?

Děkujeme za shlédnutí.


Pro WEB AFC zpracoval J. Béda Král (červenec 2013) použitá fota autor

Hlavní Zpět na hlavní stranu AFC    < zpět na stránku Airshow