Bylo nás 5+2

O společné akci AFC v podniku LOM PRAHA s.p. jsme Vás krátce informovali v bulletinu 142. Tuto akci jsme dlouho plánovali a s chutí jsme využili mimořádného dne otevřených dveří ke 100-leté činnosti tohoto podniku, který nám zajistil nekomplikovaný vstup do všech tří areálů podniku, včetně přesunu kyvadlovou dopravou zdarma, kterou také organizoval LOM s.p.
LOM PRAHA s.p. je tradičním podnikem nejen českého, ale i evropského a světového leteckého průmyslu, jehož historie sahá až do roku 1915. Specializuje se na opravy letecké techniky a na zajišťování vývojových, výzkumných, opravárenských a modernizačních úkolů ve prospěch potřeb zákazníka. Zakladatelem podniku je Ministerstvo obrany České republiky a jedním z klíčových zákazníků je Armáda České republiky.
Naše hlavní skupina 5+2 se sešla již v 9:00 hod před hlavní vrátnicí na adrese Tiskařská 270/8, 108 00 Praha 10 a netrpělivě očekávala, až se podnik otevře veřejnosti. Po průchodu vrátnicí se nás okamžitě ujal náš avizovaný průvodce Ing. Jindřich Kocáb. Všichni dostali pomyslnou vstupenku, na které byla vyznačena všechna tři místa v Praze, kde podnik působí. Při návštěvě každého z nich jsme dostali na tuto vstupenku specielní razítko a kdo získal všechny tři mohl si vybrat dárek (plakát nebo pexeso).
Na nádvoří už byly instalovány stánky s občerstvením i zábavní skákací hrady pro děti. Po prohlídce tohoto prvního areálu přišlo teplé jídlo i kafe vhod, protože sice po celý den nepršelo, ale bylo značně "sychravo".
Hned na nádvoří jsme se krátce zastavili u dvou vystavených stíhaček minulého století i režimu. Jednalo se o letouny MIG21F a MIG 23MF.

Pak nás Ing. Kocáb zavedl do hlavní obrovské opravárenské haly. Na Tiskařské se opravují hlavně motory, dynamické komponenty a agregáty helikoptér Mil a letadel L-39. V současnosti se jedná hlavně o turbo-hřídelové motory TV3-117 (ve všech variantách), startovací jednotky AI-9V, proudové motory AI-25TL a reduktory VR-14/24.

Turbohřídelový motor TV3-117 3. serie pro vrtulník Mi-24D

Motory modelové řady TV3-117 v různých verzích a modifikacích patří mezi nejrozšířenější turbohřídelové pohonné jednotky na světě a nalezneme je ve vrtulnících řady Mi-17/171 a také v Mi-24/35. Opravy motorů TV3-117 jsou prováděny v souladu s požadavky originální opravárenské dokumentace a technologie poskytnuté ruskou konstrukční kanceláří OAO KLIMOV.
Zkoušení motorů po opravách se provádí na moderních zkušebních zařízeních s automatickým počítačovým sběrem a vyhodnocováním měřených parametrů. V průběhu zkoušení jsou motory prověřovány v celém rozsahu pracovních režimů.

vlevo: S Reduktor VR-14 před generální opravou
vpravo: Ing. Kocáb ukazuje jak vypadá reduktor po GO před závěrečným lakem

Měli jsme možnost vidět plně rozebrané reduktory. Ing. Kocáb nám vysvětlil jak celý proces opravy/renovace probíhá. Specialitou firmy jsou povrchové úpravy jednotlivých dílů, na kterých je několik různých povlaků. Galvanické povlaky zde nanáší nejen na ocelové materiály, ale i na měď a její slitiny, nerezové oceli a slitiny hliníku v těžko přístupných místech výrobků, kam by je nebylo možno nanést obvyklým způsobem. Samozřejmostí je elektrolytické odrezování a odstranění okují z martenzitických ocelí.

vlevo: Ukázka povrchové úpravy
vpravo: Vyvažování na stolici SCHENCK

Protože motory obsahují hřídele s ozubenými koly, které se otáčí vysokými rychlostmi, je třeba tyto soustrojí pečlivě vyvažovat. LOM umí vyvažovat rotační díly o hmotnosti 500 g až 1000 kg a max. průměru 1600 mm s délkou cca 2 500mm. Pro tuto službu využívá špičkové měřící zařízení SCHENCK a tato služba je nabízena i ostatním podnikům.
Na konci opravárenské haly nás čekala kompletní výstava historických i současných motorů, které LOM PRAHA s.p. opravoval, nebo ještě opravuje. Velmi zajímavý byl motor JUMO 004 B, který používal německý letoun 2. světové války Me262 Schwalbe (Avia S-92 a CS-92). Vystavený model byl proveden v řezu a tak bylo možno snáze pochopit jak vlastně pracoval.

vlevo: Motor JUMO 004 B
vpravo: Detail pomocného startovacího motorku

U pístového motoru AŠ-82T, který se používal na letounech IL-14/Avia 14 jsme se zastavili déle, protože Béda na těchto motorech začínal u ČSA. Ještě dnes by dovedl vyměnit na ploše jeden válec, což nám názorně vysvětlil.

Motor AŠ-82T pro letouny IL-14/Avia 14

Nad každým exponátem probíhali dlouhé a odborné diskuze

Po prohlídce vystavených exponátů v celé hale jsme přešli po náležitém občerstvení na autobusovou zastávku a přemístili jsme se do Kbel - Toužimská, kde se opravují a modernizují celé draky vrtulníků Mil i L-39. Na nádvoří byly opět stánky s občerstvením a atrakce pro děti. Zajímavé bylo i přenosné planetárium. Než jsme vešli do samotné opravárenské haly, mohli jsme si kompletně prohlédnout vrtulníky Mi-4 B Hound A, Mi-8PS, Mi-171Š Hip, Mi-24V Hind (Mi-35) a Mi-2 Ch Hoplite na statických ukázkách.

V opravárenské hale byly převážně rozpracovány zakázky oprav (servis/GO/modernizace) vrtulníků Mi-17/171. Na konci haly stály odstrojené dva vrtulníky Mi-17, které požívá KENYA POLICIE. A jeden drak L-39 ev. č. 3902, který se zde renovuje pro statickou ukázku kbelského muzea.

Několik pohledů do opravárenské haly.
V popředí dalekohled "makovice" modernizovaného Mi-171, který přečte SPZ na vzdálenost až 10 km.
Zařízení FLIR umožňuje také běžné a "noční" vidění, laserové měření vzdálenosti a laserové označení cíle

Jak 11/Let C-11 OK-JZE současný stav

Zhruba uprostřed haly na nás čekalo veliké překvapení. Let C-11 (OK-JZE) s odstrojeným motorem.
Krátké připomenutí historie OK-JZE:
Dne 10.8.2007 během přeletu letounu Jak-11 (C-11) na zahraniční letecké vystoupení došlo v prostoru MTMA LKCV k nesprávné funkci pohonné jednotky. Pilot se rozhodl pro nouzové přistání na vojenské letiště LKCV. Při přistání nedošlo ke zranění posádky a letoun nebyl poškozen. Událost byla na ÚZPNL ohlášena pilotem. (Při kontrole pohonné jednotky byl zjištěn uvolněný náhon hřídele řízení regulátoru stálých otáček vrtule R-7E, který je umístěn v přední části na skříni motoru. Náhon řízení regulátoru je proveden lanovodem obepínajícím kladku, která je pomocí náboje připevněna ke hřídeli regulátoru. Spojení kladky a náboje je provedeno nýtovým spojem pomocí čtyř ocelových nýtů průměru 3,5 mm se zapuštěnou hlavou. Nýtový spoj náboje s kladkou byl původní.)
Momentálně letoun stále čeká ve kbelské hale na další motor, který by měl dostatečnou rezervu letových hodin.

Po prohlídce této části závodu jsme opět použili přistavený autobus, který nás vysadil poblíž historických hangárů Staré Aerovky, které podnik LOM PRAHA s.p. začal rekonstruovat pod projektem "Návrat historických letadel do památných hangárů č V a VI AERO v Letňanech".

Ve dvou hangárech byly vystaveny různé letecké exponáty zapůjčené z blízkého muzea. Třetí historický měl odhalenou, úplně novou střešní konstrukci typu polovičního válce. Zanedlouho bude celý hangár pokryt střešní krytinou. Také před hangáry stály různé stíhačky a bombardér socialistické éry Československé Socialistické Republiky.

LOM PRAHA s.p. dokončil 25.9.2015 druhou etapu modernizace tří vrtulníků Mi-171Š.
Spojené státy americké na ni přispěly dvěma miliony dolarů. Cílem této modernizace je rozšíření možnosti využívání vrtulníků k letecké přepravě a na podporu pozemních a speciálních sil v noci a za zhoršených meteorologických podmínek. Nejdůležitějšími částmi modernizace jsou instalace systému FLIR a meteorologického radaru. Dalším vybavením je radiovýškoměr s číslicovým zobrazením a rozšíření systému interkomu o další plnohodnotná přípojná místa. Součástí modernizace je také výměna původní balistické ochrany tvořené ocelovými pláty za novou balistickou ochranu z lehkých kompozitových materiálů.

Letecký podnik LOM PRAHA s.p. provádí také kompletní letecký výcvik.
Završením každého výcviku je sólo let, kterému předchází dlouhá letecká příprava. Na začátku zájemci létají na pístových Z-142C AF. Následně Centrum leteckého výcviku zajišťuje výcvik pilotů vrtulníků na strojích Mi-2 a Mi-17, výcvik pilotů proudových letounů na L-39C a výcvik pilotů transportního letectva na L-410. Pro všechny druhy techniky zajišťuje všechny úrovně výcviku od té základní až po "combat ready".

Ilustrační snímky z LKPD

Někteří z nás pak ještě navštívili otevřené letecké muzeum Kbely, které sídlí naproti hangárům "Aera"

Ještě několik pohledů jen na některé vystavené motory.

Vlevo: Pístový motor PRAGA DR pro letouny Praga E-114 Air Baby a Z-22 Junák
Uprostřed: Proudový motor AI-25TL pro letoun L-39 Albatros
Vpravo: Pístový motor M 462 - RF pro letoun Z37 ČMELÁK

Vlevo: Proudový motor RD-45 pro letoun MIG-15
Vpravo: Proudový motor M701 pro letoun L-29 Delfín

Pístový motor AM-42 pro letoun IL-10/AVIA B-33

Vlevo: Pístový motor M337 pro sportovní letadla
Vpravo: Pístový motor M332 pro sportovní letadla

Vlevo: Proudový motor AL-7-F1 pro letoun SU-7B
Vpravo: Proudový motor M95Š pro letoun SU-25K (letoun má dva tyto motory)

Kulička ložiska reduktoru.
Děkujeme za shlédnutí

Všichni účastníci tuto naši společnou akci vysoce hodnotili. Doufáme, že se i někteří další naši členové na tuto akci dostali samostatně během dne. Opravdu bylo na co koukat. Domů jsme se dostávali až v pozdním odpoledni.


pro AFC 10.11.2015 text WOM, foto autor a J.B Král

Zpět

Hlavní Zpět na hlavní stranu AFC