Lubilejní 5. ročník leteckého dne na LKCB

Když nás před časem požádal ředitel chebského leteckého dne 2014 pan Miroslav Rod o jednu z našich fotografií Peggy Kreinz na křídlech dvojplošníku pro reklamní účely, rozhodli jsme se na její vystoupení do Chebu opět podívat. Peggy je opravdu symtatická a usměvavá dáma s notnou dávkou nebojácnosti.
Měli jsme ssebou pár jejích fotografií z Roudnice nad Labem 2013 a Peggy nám po krátkém rozhovoru laskavě poskytla i své autogramy. Nakonec jsme jí ještě požádali o autogram na jednu ze vstupenek kde byla na naší fotografii ve své charakteristické pozici při svých vystoupeních (viz scan jedné ze vstupenek). Jestli vše dobře dopadne, tak se opět uvidíme za rok v Roudnici nad Labem.
Aladin sliboval v chebské oblasti mezi 14:00 až 15:00 malou místní přeháňku, ale numerický model se však nevyplnil a po celý den bylo sice oblačno, ale bez kapek. Potvrdilo se, že klubu AFC při podobných akcích hezké počasí většinou přeje.

Na sobotní program přišlo opravdu hodně diváků


O návštěvníky i jejich děti bylo perfektně postaráno

Dobrou chuť

Přestože bylo diváků opravdu hodně, roztáhli se podél celé RWY 23 a každý si určitě našel místo, které mu vyhovovalo. Sobotní program odstartovala mladoboleslavská vlečná OK-LKH s dvojvlekem větroňů OK8168 a OK9398, kteké se posléze s charakteristickým svistem snesly zpět. O další zábavu se pak staraly 3 ULL letouny (OK-DUU 46, OK-JUU 20 a OKJ-JUU 26) při "sestřelování" balónků se střídavým úspěchem.

Na řadu přišla prezentace schopností a manévrovatelnosti policejního vrtulníku české republiky OK-BYR. Na závěr svého vystoupení nám posádka předvedla v součinnosti s chebskými hasiči hašení s podvěšeným vakem plněným vodou. Tato konfigurace se používá k hašení požárů v těžko dostupných a odlehlých oblastech.

Vrtulník Bell 412EP Policie Čr OK-BYR v součinnosti s hasiči


Do vzduchu se v této chvíly dostaly veteráni. Za ruskou stranu byly předvedeny dva letouny Jakovlev Jak-18T D-EYBH a Jak-50 D-EJGS. Tyto legendární veteráni létaly v pěkně semknuté formaci a na závěr se padesátka odpojila a pilot ukázal několik základních akrobatických prvků. Ještě před tím se předvedla americká strana krásnými průlety veterána Cessna 195A registrace N3496V, která byla vyrobena již v roce 1947.

"Hozenou rukavici německé straně" zvednul opravdu raritní kousek a to Messerschmitt Bf.108 "Taifun" registrace D-EBFW. Mimochodem pro nás jedno z hlavních lákadel proč jsme se chebského leteckého dne zůčastnili.
Konstruktér tohoto letadla Willy Messerschmitt měl při konstrukci tohoto typu velmi šťastnou ruku. Letadlo bylo velmi spartánské, lehké a vyladěné pro vyšší rychlosti. Zpočátku bylo navrhováno čistě pro sportovní použití.
vstupenka (Foto ©: Bundesarchiv Bild 146-1969-169-19, Willy Messerschmitt)Svůj první let absolvovalo v roce 1934 a pozdější výroba probíhala převážně ve francouzské továrně Société Nationale de Constructions Aéronautiques du Nord (SNCAN) v Les Mureaux na okupovaném území části Francie v létech 1936-1945. Typů (převážně Bf.108B) bylo vyrobeno cca 885 ks.
Protože výrobní továrna byla na francouzském území, bylo letadlo vyráběno i po válce. Nakonec z tohoto typu vznikl francouzský North 1002 Pingouin.
Letadlo bylo velmi úspěšné na mezinárodních soutěžích a ustanovilo i některé rekordy ve své kategorii. ( na př. v roce 1939 byl stávající světový výškový rekord 7985 m ustanoven letounem Bf.108 C-1 (výrobního čísla 1078, D-IAXC) s novým motorem Hirth HM-508 C o výkonu 270 hp pak tento rekord posunul na novou rekordní výšku 9125 m).
Protože bylo letadlo vyvíjeno těsně před válkou, všechny získané zkušenosti s tímto typem se pak velmi hodily při konstrukci legendární německé stíhačky Bf.109. Stačí se podívat na tvar křídla, podvozek nebo boční profil letounu a původ Bf.109 je znám.

Pilot Artur Scheid prezident "German historic flight" (německá historická letka) předvedl co dovede jeho Boeing PT-17 „Stearman".

Boeing PT-17 „Stearman" N55097


Poté se divákům představila další legenda, tentokrát z Francie. Max Holste MH1521M "Boussard" F-GIBN. Francouzská armáda nutně potřebovala malý transportní letoun, který by se podobal kanadskému De Havilland Canada Beaver. První let vykonal Broussard v roce 1952. Letoun je schopen přepravit 6 osob včetně pilota. Díky shodným výkonům i velikostí se dočkal přezdívky "francouzský Beaver".
Myslím, že i pořadatelé ocenili tohoto pracanta při přepravě svých německých hostů, když jim odřekl přislíbený l-410.
Protože bylo možné si s tímto veteránem zaletět na centum Chebu, byl po celý den neustále s pasažéry ve vzduchu.

Max Holste MH1521M "Boussard" F-GIBN


Divákům byl předveden i vírník. Letadlo, vrtulník bez křídel a pohonu hlavního rotoru. Na první pohled velmi zvláštní konstrukce nebudící důvěru. Pilot vírníku OK-NWA 07 však měl svůj stroj v ruce a předvedl, že tato konstrukce není slepá větev.
Zajímavý byl i experimentální letoun Acro Sport 1 registrace D-EXJD, který spíše připomínal malý dojplošník Pitts.

Po předvedení vírníku přiletěl opravdový vrtulník armády české republiky s registrací 0715, který provádí na území české republiky záchranné akce, kdy je třeba dopravit zraněnou osobu do nejbližší nemocnice.

A už se dostal ke slovu další veterán. Oblohu rozburácel motor tmavomodrého US cvičného stroje North American T-6G.

North American T-6G "Miss Goosebay" N6593D


Po T-6G oblohu efektně zakouřily dvojplošníky Jungmann z BBF Bavarian Bücker Formation. Tito piloti mají svou show zažitou a předvádějí vždy standardní a bezchybné výkony při svých letech ve formacích.

3x Tatra T-131PA Jungmann BBF Bavarian Bücker Formation


Po bavorské formaci nastoupila Peggy Krainz jako eso programu ke svému vystoupení. Opravdu úchvatná podívaná na tuto sympatickou ženu, jak se prochází po křídlech letounu Boeing A-75N1 Stearman OE-AXX. Člověk žasne, kde se v ní bere ta odvaha na takovéto vystoupení. Zváště po loopingu obecenstvo v úžasu křičí a Peggy sklízí zasloužený aplaus. Když pak po vystoupení pojíždí Stearman podél diváků, dávají to Peggy na vědomí.

Peggy Krainz a Boeing A-75N1 Stearman OE-AXX


Peggy Krainz a Boeing A-75N1 Stearman OE-AXX při úchvatném loopingu


Peggy Krainz a Boeing A-75N1 Stearman OE-AXX při triumfální děkovačce


Peggy Krainz bravo!!!


Při průletu tohoto legendárního českého stroje a ještě v původních barvách ČSA jsme si tajně zamáčkli slzu a naše vzpomínky se dostaly do minulosti našeho mládí:-) Díky chlapci ze Zbraslavic, moc jste nás potěšili!

L-200A Aeroklub Zbraslavice OK-PRO


A blíží se vrchol tohoto lubilejního 5. ročníku leteckého dne na letišti Cheb. Totiž pořadatelé pro nás připravili ještě tři lahůdky dne. Na start narolovaly dva legendární americké stroje. Warbird P-51D Mustang "Excalibur" N151W a Beech C-45H Expeditor N9550Z oba v barvách leštěného hliníku.

Nejprve se oba stroje představily společnými průlety a po přistání Expeditora se nedaleko letiště utvořila velmi, velmi zajímavá formace. Armáda Čr poslala do prostoru Cheb své dva Gripeny a ty defilovaly nad letištěm ve formaci s Mustangem. Už jsme viděli v Mladé Boleslavi podobnou formaci ze Spitfirem, ale toto byla skutečná premiéra nad Českou republikou.

Beech C-45H Expeditor N9550Z přistává po vystoupení


Premiéra formace Mustang + dva Gripeny

Po úžasných průletech dostal pilot Mustanga Mirek Sázavský volnou oblohu a mohl nám předvést co tento Warbird ještě dovede. Jekot R&R Merlina při průletech na maximálce bere dech...

P-51D Mustang "Excalibur" N151W


Pozdravy Mirka Sázavského divákům a jejich odpovědi

Doufáme, že si pořadatelé udrží pomyslnou kvalitativní laťku příštích leteckých dnů na chebském letišti. Rádi se opět přijedeme podívat.

Děkujeme za shlédnutí

Pro WEB AFC zpracoval WOM (srpen 2014) použitá fota Jaromír Béda Král a autor

Hlavní Zpět na hlavní stranu AFC    < zpět na stránku Airshow