22. CZECH INTERNATIONAL AIR FEST 2015 - Hradec Králové

O víkendu 5.- 6. září se na letišti v Hradci Králové uskutečnil již 22. ročník letecké přehlídky CIAF. Počasí tomuto podniku vyšlo zejména v sobotu, kdy se dostavilo nejvíce návštěvníků včetně zastoupení klubu AFC. plakát (Foto ©: CIAF)
Největším tahákem letošního ročníku byl bezesporu německý proudový letoun Me-262 Messerschmitt "Schwalbe". Ale i další pozvané skupiny i solisti slibovali zajímavou leteckou podívanou. Bohužel ne všichni se dle programu dostavili. Z větších skupin například nepřiletěla britská akrobatická skupina "Team Raven" létající na strojích 4x RV-8 a 1x RV-4. Po nedávné světové premiéře ve Francii měl být prezentován na letošním CIAF létající prostředek Martin JETPACK. Jeho koncepce je primárně určená pro bezpečnostní složky, jako jsou policie, záchranná služba či horská služba a to díky dostupnosti do oblastí, kam se třeba vrtulník složitě dostává. Bohužel v sobotním programu na tento speciál z Nového Zaelandu nezbylo místo, pro technickou závadu?, nebo byl pro něj silný boční nárazový vítr, který se na stupnici nebezpečně přibližoval k 5-ti knotům.
Česká armáda představila v pozemních ukázkách svou zabezpečovací leteckou techniku a zároveň také bojovou a protiletadlovou pozemní výbavu. Návštěvníci mohli vidět odpalovací zařízení, protiletadlový raketový systém, naváděcí radiolokátor či velmi často zmiňované obrněné automobily Pandur a Dingo. Veškerou vystavenou techniku bylo možno prohlédnout zevnitř, což velice oceňovali páni kluci. Návštěvníci si však mohli prohlédnout i letoun Gripen na statické ukázce. Ty, kteří si vystáli dlouhou frontu, vojáci dokonce po jednom nechávali do strojů nahlédnout, po př. usednout do cokpitu. Fronta byla plná nejen mužů a kluků, ale vystála si ji i nejedna fanynka letectví.
Následuje obrazová reportáž sobotního dne:

Slavnostní zahájení proběhlo v 11:00 hod před VIP sektorem.
Tohoto zahájení se také zůčastnili MUDr. Přemysl Sobotka - místopředseda Senátu PČR a kardinál Dominik Duka


Ještě před vlastním otevřením hlavního programu stále přilétávali další účastníci. Pro pobavení netrpělivých diváků vzlétly dva ULL letouny 1. Světové války. Zástupce Velké dohody představoval letoun Sopwith Camel OK-UAL 36 a Centrální mocnosti zastupoval Fokker Dr. I OK-UAA 90. Oba letouny předváděly letecké souboje 1. Světové války.


Program dne zahájil průlet letounů L-159 Alca a 2x Jas-39 Gripen. L-159 se pak vrátil provedl pak letovou ukázku.

Program pokračoval společným průletem vrtulníků Mi-24V Hind 7356 a Mi-171Š 9844


Mi-24V Hind 7356 se pak předvedl v sólo vystoupení


Jak avizoval pořadatel, že změna programu je možná, tak se také stalo. Díky tomu, že někteří účastníci nepřiletěli, muselo se během dne improvizovat. Na plochu letiště se snesl výsadek armádních parašutistů z Mi-171Š.

letka čtyř vrtulníků


Bojový vrtulník Bell TAH-1P Cobra OK-AHC pak v sólové ukázce předvedl své schopnosti

Nebe nad hradeckým letištěm ovládla "5 - Lāčplēsis" skupiny Baltic Bees na letounu L-39C s registrací YL-KSL. (Lāčplēsis je výpravný lotyšský národní epos z 19. století. Je umělý, velice populární a zastupuje neexistující lotyšský folklorní epos. Napsal jej básník Andrejs Pumpurs).

Marek Hyka létá akrobacii na letounu Su-31

Po dech beroucí vysoké pilotáži, kterou Marek Hyka předvedl, nám nad hlavou přelétávala skupina věru historických československých strojů. Skupinu vedla L-200D Morava, kterou následovali Aero 145 a Aero 45 Super.

Aero 145 OK-DAJ, Aero 45 Super OK-KGB a L-200D Morava OK-NXX

Plachtaře v této chvíli zastoupil Swift S-1 OK-2100. Pilot Přemek Vávra předvedl svou tradiční sestavu. Po této uklidňující vložce, předvedla armáda české republiky také již dobře známou akci a to záchranu zraněného pilota.


Pak se na scéně objevila slovenská skupina "Očovskí Bačovia" ze Zvolena a vzápětí pomalovala ze svých dýmovnic celou oblohu. Skupina létá na větroních 4x L-23 Super Blaník. Skupina vznikla už v roce 1981 a má za sebou desítky vystoupení. Na vystoupení berou s sebou vlečnou Z-137T "Turbo Čmelák" OM-NRP, která je hravě vytáhne do startovací výšky 1200 m. Jejich vystoupení na CIAF v Hradci Králové má už svoji tradici.
Tento letoun drží od 11. 6. 2006 rekord v počtu tažených větroňů. Při rekordním letu dostal do výšky 9 větroňů L-13 Blaník.


Odlet vládního vrtulníku Mi-8PS 0835


V programu dále vystoupila švícarská skupina "P3 Flyers", která létá v součastnosti na letounech 5x Pilatus P3. Skupina začínala létat na 2-3 letadlech. V roce 2003 přidali do skupiny čtvrté a požádali švícarský letecký úřad o povolení k létání ve skupině na veřejných akcích. O toto povolení se ve švícarsku musí žádat každý rok. V roce 2006 přidali páté letadlo, což jim zvětšilo možnosti vytvářet na obloze různé letové formace. Od roku 2007 používají na všech 5-ti letadlech kouřový efekt pro zdůraznění figur a lepší zřetelnosti pro oko diváka. S výjimkou firemního pilota Andrea Cavadini, jsou všichni ostatní členové týmu soukromí piloti a věnují se skupině pouze ve svůj volný čas.

Před vystoupením si P3 Flyers osvěžují v paměti jednotlivé figury svého vystoupení

Skupina P3 Flyers před a po vystoupení

MUDr. Přemysl Sobotka - místopředseda Senátu PČR a kardinál Dominik Duka na sedačkách copilotů Piaggio P149D (D-ELEV a D-EGEI)

Diváci v sobotu vyhrazený prostor zcela zaplnili

Formace 3x L200 Morava (L200A OK-OFL, L200A OK-PLH a L200D OK-NXX)


Během průletů skupiny sestavené ze tří typů L200 Morava, na zemi začala ke svému vystoupení rolovat asi nejžádanější skupina dne a to Baltic Bees. Skupina létá na československých letounech 6x L-39C, které nosí (nemohu si pomoci) symbolický nátěr čmeláka. Skupina byla založena už v roce 2008. Domácím letištěm skupiny je Tukums (ICAO EVTA).


Skupina Baltic Bees

Po skupině Baltic Bees oblohu uklidnil polský Bücker Jungmann SP-YPS.

Bücker Bü-131 Jungmann SP-YPS

Armáda představila bezpilotní rotorový univerzální systém (BRUS) z produkce VTÚ, s. p.. BRUS je schopen letu, tedy operačního nasazení po dobu minimálně 40 minut a to do vzdálenosti 10 km od místa startu a do výšky 1000 m nad terénem. Standardní operační výška letu je 100 až 150 m nad terénem. Operátor má po celou dobu letu k dispozici údaje na odolné řídicím PC tabletu o parametrech prostředku (výška letu, rychlost, zbytková kapacita akumulátoru, poloha vůči digitalizované mapě, funkce rádiového přenosového systému a signálu GPS apod.). K ovládání kamerového systému, který je uložen v trupu prostředku na stabilizované platformě, slouží ovladač.
Pro monitoring ve dne je k dispozici kamera SONY FCB-H11 a pro noční pozorování kamera od firmy FLIR typu TAU2. Kamerový systém lze přepínat podle potřeby operátora a dané úlohy letu. Při náklonech prostředku jsou kamery automaticky nasměrovány do předem zvoleného bodu. Prostředek je technicky řešen tak, aby byl odolný proti poškození ze strany obsluhy a schopný provozu v náročných terénních podmínkách. Z tohoto důvodu je kamerový systém zastavěn do trupu a není v podvěsu pod prostředkem, jak to bývá zvykem u komerčních systémů.

Dron "BRUS"

V těchto chvílích sobotní program dostal tu pravou šťávu a spád. Ke svému číslu se začaly připravovat hvězdy tohoto ročníku CIAF Hradec Králové - Messerschmitt Me262B-A1c, Jak-3 a MIG15UTI. Všechna tato letadla se totiž mohla za svůj život potkat va vzduchu, ať jako nepřátelé, nebo dokonce přátelé.
Me262B-A1c, sériové číslo 501244 s registrací "D-IMTT" je velmi zdařilá replika německého letounu 2. světové války.
Dějiny letectví nahlíží všeobecně oprávněně na Me 262 jako na průkopníka v designu, který stanovil kurz pro mnoho následujících letounů jak na Východě, tak i na Západě. Přestože design letadla s jeho mírně šípovitými křídly, příďovým přistávacím podvozkem a proudovými turbínami pod křídly se v konstrukci stíhacích letadel neosvědčil, zůstal dodnes v podstatě standardním designem pro moderní komerční letadla.
Po druhé světové válce bylo vyrobeno v bývalém Československu společností Avia dvanáct Me 262 z dílů, které zde byly ještě k dispozici. Osm jednomístných strojů bylo určeno pod značkou S-92 pro Československé vzdušné síly, čtyři dvoumístné školicí stroje nesly značku CS-92. První letadlo vzlétlo 24. září 1946. Dvanáct Me 262 zůstalo ve službě do začátku padesátých let, kdy byly nahrazeny stroji MiG-15.
Z 1433 kusů Me 262, které byly vyrobeny, přežilo v nedotčeném stavu jen 10, avšak žádný z nich již není letuschopný.
Z toho důvodu byla v USA v roce 1993 zahájena stavba 5 replik za využití fragmentů nákresů a původního dvoumístného školicího stroje, který již nebyl letuschopný, ale byl využit jako model. Všechny díly musely být vyrobeny zcela znovu, jelikož žádné původní díly již nebyly k dispozici.
První z těchto replik vybavená moderními motory a subsystémy vyrobenými v USA uskutečnila svůj inaugurační let dne 20. prosince 2002 v Seattlu ve státě Washington.
Druhá z replik, kterou mezitím zakoupila Messerschmittova nadace z Německa, uskutečnila svůj první let dne 15. srpna 2005 v Seattlu ve státě Washington a byla poté znovu rozebrána, zabalena a odeslána do Manchingu v Německu - svého nového domova. Po jejím opětovném sestavení a provedení pozemních zkoušek zde poprvé 25. dubna 2006 vzlétla pod vedením pilota Horsta Philippa (bývalého zkušebního pilota společnosti EADS, dnes Airbus).
Letové operace skupiny Airbus s historickými letouny
Historické letouny s bohatou tradicí reprezentují dobu rozvoje konstrukce letadel, kdy byly používány pístové motory, a dobu následného přechodu k plynovým proudovým vstřikovacím motorům.
Jen několik původních letounů pocházejících z této doby historie letectví přežilo dodnes. Aby mohly tyto historické letouny létat dál, je nezbytné vyhnout se čemukoli, co by mohlo vést k chybám či ztrátám na kterémkoli z nich. Aby pro to byly vytvořeny správné, řízené podmínky, Messerschmittova nadace a skupina Airbus se dohodly, že všechny letové operace budou řízeny profesními nařízeními pro firemní letové operace skupiny Airbus. Za účelem minimalizace zbytkových rizik létání a za účelem zajištění dlouhodobého zachování strojů se na letové operace historických letounů vztahují tato omezení:
- Pro ukázkové lety je přesně stanoven jejich obsah a souslednost manévrů a jsou schvalovány jako letové mise.
- Výkon při ukázkových letech je omezen na 70 % původního výkonu letadla, a to ve vztahu k výkonu motoru, faktoru přetížení (G-load) a absolutní maximální rychlosti Vne.
- Minimální letové podmínky, pokud jde o viditelnost a boční větry, jsou stanoveny pro každý typ letadla zvlášť.
- Přípustné ranveje pro start a přistání typů Bf (Me) 109, Me 262 a Me 163, pokud jde o jejich stav, bezpečnostní prověrky a možnosti nouzového přistání, jsou definovány přísněji.
Messerschmitt Me262B-A1c pilotoval v Hradci Králové experimentální zkušební pilot Geri Krähenbühl (foto viz níže), který má oprávnění létat na následujících typech: DH-110 Vampire, Hawker Hunter, F-5E, BAE Hawk, F/A-18, všechny letouny Pilatus PC, TA-4J, T-2C, T-38, Citation 551 / 525, Eurofighter, Tornado, Me 262.

Me262 vyvezl ze stojánky symbolicky kolopásový motocykl NSU HK-101 "Kettenkrad" (SdKfz.2)
a byl doprovázen vozidlem KdF 82 "Kübelwagen"

Vpravo: Geri Krähenbühl

Během předletové přípravy Me262 vzlétl ke své ukázce "warbird" Jak-3, který pilotoval Stepen Stead. Velká škoda, že nedošlo k vícenásobným společným průletům s Messerschmittem.


Na zemi se urychleně připravoval k vystoupení MIG-15UTI v našich barvách, aby ještě mohl stihnout společný let s Me262.
Mig 15UTI výrobní číslo 242266 byl vyroben v Aero Vodochody, pod licenčním typovým označením CS-102, s motorem RD-45. Zálet letounu proběhl ve Vodochodech 22.4.1955 s posádkou ve složení Vlastimil David a Antonín Bartoš.
17.6.1955 byl letoun exportován do Polska, kde létal až do 22. 11. 1990 na základně Biała Podlaska. Po skončení vojenské letecké služby byl letoun uskladněn a zakonzervován už s výkonnějším motorem VK-1.
V roce 1994 Mig 15 UTI výrobního čísla 242266 koupil pan Tom Smith a odvezl ho do Kalifornie, kde byl v březnu 1996 zaregistrován pod značkou N-41125. Jeho novým domovem se stalo letiště v Paso Robles CA.
V roce 2013 letadlo koupila společnost Czech Flying Legends. Mig se tak po mnoha letech vrátil zpět domů na “české nebe”. Kamufláž letounu je v českých barvách a nese na trupu číslo 2514. Toto číslo nesl stroj MIG 15UTI z 30. sbolp (stíhací bombardovací letecký pluk), který působil až do roku 1982 na letišti v Hradci Králové. Letoun nese i charakteristický znak města Ostravy na přídi letounu, přesně tak, jak to měla tato hradecká patnáctka. Odlišností od původního zbarvení je „tygří“ zbarvení na kýlu, kterým se letoun hlásí ke spolupráci s NATO Tigers Association.

Pořadatelům se nakonec časový stres podařilo zvládnout a oba letouny dostat do formace.

Skupina Me262B-A1c D-IMTT a MIG-15UTI OK-UTI


Me262 po těchto závěrečných průletech přistál. Musíme vyzdvihnout, že provedl během ukázky i několik výkrutů


MIG15 odletěl do vyčkávacího prostoru, protože nad hradecké letiště přilétli dva belgické letouny F-16 Fighting Falcon a potřebovaly přistát.
Letoun s registrací FA-134 ještě před přistáním předvedl svůj display let a to byl ten pravý důvod proč musel MIG15 vyčkávat. Původně měly F-16 v sobotu jen plánovaný přílet, takže velká radost pro diváky.

Po přistání obou Falconů se na nebe vrátil náš MIG-15UTI a dokončil své vystoupení


Skupina 5-ti "Andul" vypadala velmi majestátně


Další historická rarita L-29 Delfín OK-AJW

Start Aero L-159A Alca 6065 pod vrcholem Sněžky v pozadí


Aero L-159A Alca 6065


Přílet Polikaprov PO-2 OM-LML


V programu následovalo pro diváky vděčné téma a to "sestřelování balónků". Pro piloty to bylo tentokrát dost obtížné díky silnému bočnímu větru.
Na řadu přišel motorizovaný větroň pomocí tryskového motoru. Již 25.6.2009 byl zalétán L-13TJ OK-1840 s motorem PBS TJ-100A o 1 100 N umístěným na pylonu, s palivovou nádrží 80 l, kyslíkovým vybavením a odpovídačem VT-1. Tato zajímavá koncepce je vynikající přidaná hodnota k jakémukoliv větroni. S tímto motorem se stává větroň téměř nezávislý na pozemním personálu. Ke startu stačí jeden pomocník k přidržení křídla. Motor předváděla První brněnská strojírna Velká Bíteš, a.s. na svém Experimentálním Blaníku.

EXPERIMENTAL L-13TJ Blaník OK-1840 První brněnská strojírna Velká Bíteš, a.s.

Na závěr sobotního programu byl proveden opět seskok parašutistů z vrtulníku Mi-171Š.

Konec sobotního programu


Ještě se musíme zmínit o vystavených letounech na stojánkách. Bohužel na vzdálenější stojánku jsme se však nedostali, i když pořadatel sliboval, že nás tam zaveze.

Jak-40 CZECH AIR FORCE 0260


Vlevo: L410UVP Private OK-PRH Vpravo: L410FG CZECH AIR FORCE 1526


C160DTransall Luftwaffe 50+74


Vlevo: Dornier 228NG German Navy 57+05 Vpravo: BN-2 Islander Air Hamburk D-IAEB


Páni kluci ve svém živlu


Ministerstvo obrany České republiky 8.2.2011 vyhlásilo projekt "Legie 100". Československé dobrovolnické jednotky v Rusku a ve Francii vznikly v srpnu roku 1914plakát (logo ©: Ministerstvo obrany České republiky) a od počátku působily ve prospěch ruské a francouzské armády v rámci sil Dohody. V létě roku 2014 to tedy bude 100. let od založení československých dobrovolnických jednotek - československých legií.
Na rozpracování projektu spolupracovali všechny zainteresované složky resortu Ministerstva obrany (Generální štáb AČR, Vojenský historický ústav, Sekce personální MO, Vojenské zpravodajství, Odbor komunikačních strategií, Československá obec legionářská a další). Ke spolupráci byli postupně pozvány další orgány státní správy, zejména Ministerstvo zahraničních věcí ČR.
K tomuto projektu se také přihlásili majitelé MIG-15UTI OK-UTI, což dokazuje nálepka na dveřích předního podvozku. V rámci této akce se jistě posádka ráda vyfotografovala s figuranty československýcj legií.


Tak jako na ostatních velkých akcích, na závěr vždy uveřejňujeme tzv. nostalgické fotografie, ať už ve spolupráci "CZECH SPITFIRE CLUB", nebo dalšími subjekty.

Klub AFC Vám děkuje za shlédnutí


Pro WEB AFC zpracoval WOM (září 2015) použitá fota autor

Hlavní Zpět na hlavní stranu AFC    < zpět na stránku Airshow