9. dobový letecký den 2012 na LKMB

Téma letošního 9. dobového leteckého dne bylo velice zajímavé. Měl nám připomenout začátky aviatiky, kdy se v prvních nesmělých pokusech o pohon "létajících aparátů" u nás použil automobilový motor. Ano, uběhlo neuvěřitelných 100 let od prvního vzletu českého aviatika Metoděje Vlacha.

Tento článek nemůže obsáhnout vše co se na letišti dělo, ale alespoň si prohlédněte hlavní body programu v obrazové zkratce.

Vlevo: Celý program byl řízen z místní věže
Vpravo: Na bezpečnost provozu dohlížel perfektě připravený Hasičský záchranný sbor


Úvod celého odpoledne obstarala česká armáda. nejprve svými průlety armádních Gripenů a pak předvedením vrtulníku W-3A Sokol.

Saab 39C Gripen Czech Air Force (CEF) 9241


W-3A Sokol Czech Air Force (CEF) 0711


Do 30-tých let nás vrátily 3 letouny Bücker Bü 131 Jungmann (Germany Historic Flight)


Morane-Saulnier MS-505 Criquet c/n 73 D-EGTY a za ním (UL) Fieseler Fi.156 Storch Replika OK-JUQ 35


Pro náš klub bylo velmi zajímavé představení transportního letounu Junkers 52. Junkers Ju-52/3m (byl i jednomotorový model Ju-52, a to v r. 1929, ten byl značen Ju-52/1m, teprve v roce 1932 přišel na řadu třímotorový Ju-52/3m – v březnu 1932 absolvoval svůj první let). Bojový křest si odbyl ve Španělské válce a Německá Luftwaffe ho pak masivně nasadila ve 2. světové válce.

Junkers Ju 52/3m CASA 352L (Amicale Jean-Baptiste Salis) F-AZJU

Junkers Ju 52/3m CASA 352L (Amicale Jean-Baptiste Salis) F-AZJU, nástup a odlet skupiny výsadkářů

Junkers Ju 52/3m CASA 352L (Amicale Jean-Baptiste Salis) F-AZJU a jeho výsadek


To už nebe nad boleslavským letištěm zcela ovládla americká legenda North American P-51D Mustang "Excalibur". Jeho průlety v maximální rychlosti těsně nad plochou braly dech. Pilot se po vystoupení rozhodl neplánovaně přistát, a tak jsme měli možnost tento letoun vidět zblízka.

North American P-51D Mustang "Excalibur" 4511540 N151W

Vystoupení pokračovalo předvedením dalších legend z války v Tichomoří. Citlivě upravený T-6 do repliky japonského Zera (za povšimnutí stojí malá kamera na pravé výškovce) a palubní torpedový letoun TMB-3E Avenger, který operoval z letadlových lodí. Jak skládá svá křídla, pro snadnější manipulování na letadlové lodi, předvedl divákům po vystoupení při pojíždění na stojánku.

North American T-6 "Zero replika" (Alpine Aviator Company) F-AZRO


Grumman TBM-3E Avenger (Alpine Aviator Company) HB-RDG


Pro odlehčení scény od válečných akcí následovalo vystoupení větroňů. Akrobacie Vogt Lö-100 byla velmi působivá, když vyznačení trajektorie letu zdůraznily kouřové patrony, při přistání musel pilot použít efektní "glizádu". Kasika 70-tých let ve Svazarmovských aeroklubech VT-116, Krajánek s otevřeným cokpitem a SG-38, který se předváděl před diváky, když byl těsně před hlavním programem vyhlášen letový klid pro briefing zůčastněných pilotů. Opět jsme se přenesli na kopec Raná a starty pomocí gumových lan a lidské síly.

Od leva: Vogt Lö-100, VT-116 Orlík II OK-8429, Z-24 Krajánek OK-8193 a SG-38 (UL kluzák) OK-A910


Vrtulníky Robinson R22 OK-MAY a Robinson R44 Raven II OK-DDD


Další československá legenda: Aero 45, vítěz závodu "Norton Griffithe Challenge Trophy", non stop přelet Sahary a jako první československý letoun přelétl Atlantik z Buenos Aires do Milána a Nord 1101.

Vlevo: Aero Ae 45 Super (Aero Černý) OK-KGB
Vpravo: Nord 1101 Noralpha-67/CY (Flying Legends) F-GMCY


A opět hukot proudového stroje české armády 212-té letky 21AFB Čáslav.

L-159 ALCA Czech Air Force (CEF) 6050


Skupina Flying Bulls na Zlínech Z-50LX Jiří Saller, Jiří Vepřek, Miroslav Krejčí a vedoucí skupiny Radka Máchová.


Několik portrétů v cokpitech přímých účastníků aeroshow na letišti v Mladé Boleslavi.




Boeing A-75N1 Stearman N55097


Casa 1-131E Jungmann D-EELE


Skupina "Follow-me" ze Slezského Aeroklubu Zábřeh létá formaci 4 letounů (Z-226 a Z-326).

Follow-me


Velká hvězda programu Matin Šonka. Ráno stačil v Letňanech na Aerobatic Freestyle Challenge zvítězit a odpoledne předvedl hodně svého umění na LKMB.

Extra 300SR OK-SON (Martin Šonka)


Na samý závěr vzlétly historické repliky a parašutisté symbolicky snesli českou vlajku na zem.

Vlevo: Metoděj Vlach OK-HUU 50 (replika)
Vpravo: Grade OK-KUD 08 (replika)


Celý dobový letecký den byl po organizační stránce velmi dobře připraven. Děti se mohly těšit z mnoha atrakcí (jak je vidět, dostaly se i do cokpitů). Že jsou piloti veselá kopa, předvedl se jeden člen aeroklubu zábavným pokusem o vzlet s aeromotoaparátem. Také výstavená historická auta se líbila, to však již není předmětem tohohle článku.


Dobrou náladu pokazil ULL Morane, kterému vysadil motor při odletu domů a dramaticky přistál v předpolí letiště. V kritickém místě však bylo pole řepky, a tak místo toho, aby sklouznul, zasekl se ve vysoké řepce a zůstal tam trčet s ocasem vzhůru. Došlo tam i k malému požáru, který ale letištní hasiči rychle uhasili. Posádka utrpěla jen lehčí zranění a letoun půjde opravit, což jsou dobré zprávy.

ULL (Morane-Saulnier MS-185) OK-HUI 04 (Private)


Děkuji za zhlédnutí


Pro WEB AFC zpracoval WOM (červen 2012)

Hlavní Zpět na hlavní stranu AFC    < zpět na stránku Airshow