26. Aviatická pouť 2016 na LKPD

Také letos jsme navštívili již 26. aviatickou pouť v pořadí na pardubickém letišti. Je to taková stálice leteckých airshow v České republice. Aladin předpovídal na sobotu kolem 15:00 hod nad letištěm bouřku. Bohužel předpověď se vyplnila i když s hodinovým zpožděním. Takže sobotní program se nemohl uskutečnit až do konce, i když pořadatelé dělali co mohli.
Letošní pouť měla podtitul "Hvězdy na nebi". Pořadatelům se letos podařilo hodně těchto leteckých hvězd do Pardubic dostat. Nejvíce jsme si cenili DC-3 od Super Constellation Flyers s imatrikulací HB-IRJ (jen škoda pro nás sobotní návštěvníky, že díky počasí nemohla do vzduchu). Také Red Bull představil několik svých skvostů (B-25, F4U, Alpha jet a Bö105CB), pod značkou Red Bull létá Martin Šonka a konečně doplněná čtveřice do boxu Stanislav Čejka, Jan Rudzinskyj, Miroslav Krejčí a Jan Tvrdík, také známá anglická Catalina byla poprvé v Pardubicích, tu doprovázel Avenger ze Švýcarska. Z československých letounů bych nejvíce vyzdvihnul premiérové představení letounu Praga Baby, který úžasně zrestauroval i pilotoval Marcel Sezemský.

Před hangárem koncertovala opět "Pernštenka", před kterou defilovaly supiny "mažoretek".


Diváci si za krásného počasí prohlíželi vystavenou techniku na stojánkách.


Již při vstupní části byly tradičně vystavovány letouny naší armády i podniku CLV.


Také letos měli děti k dispozici mnoho atrakcí...inu vždyť byla pouť...


Oficiální zahájení provedl hromadný průlet letounů CLV. Jednalo se o 3x L-39C, 3x Z-142CAF, 1x Mi-17 a 2x Mi-2. Tentokrát nebyl v sestavě L410.
Po tomto průletu nebe nad námi patřilo nestárnoucímu Miloši Ramertovi a jeho Lö 100. Akrobacie větroně na hudbu s přistáním na pětníku, to jest přesně tam, kde jsme si to přáli. Miloš je opravdu profík.

Po tomto tichém letu, vzlétla také téměř tichá letadla. Šlo o Be-50 Beta Minor OK-EAA kterou pilotoval Bohumil Rosička a námi výše avízovanou Praga E-114.122 Air Baby s pilotem Marcelem Sezemským.
V polovině 30-tých let minulého století založili ing. Pavel Beneš a Jaroslav Mráz letecký podnik v Chocni, ve kterém zahájili vývoj a výrobu letadel pro letecký výcvik i turistiku. Druhým z prototypů, které tam vznikly byl dvoumístný celodřevěný letoun Benešovy konstrukce Be 50 Beta Minor s čs. řadovým vzduchem chlazeným čtyřválcovým motorem Walter Minor 4. Tento letoun zalétl pilot Josef Koukal dne 31. srpna 1935. Celkem bylo vyrobeno 43 ks těchto letounů.
Protože se bohužel nedochoval žádný z těchto letounů, na počátku roku 1988 se pustil Jan Kaban s kamarády do novostavby. Díky celodřevěné konstrukci bylo možné v podmínkách kbelského leteckéhop muzea VHÚ tento typ jako novostavbu postavit. Vznikl tedy nový, celkově postavený, 44 kus. V roce 2014 jsme ho měli možnost vidět vystavený na airshow v Mladé Boleslavi. Letoun zalétal 22. května 2015 Jiří Unzeitig na letišti v Mladé Boleslavi. Přestože byla Beta postavena už vloni, do Pardubic se premiérově podívala až letos. Nádherná práce i stroj.


Před 80-ti léty, v roce 1936, získávalo československé letectví jeden úspěch za druhým. Tento rok tak patří mezi nejúspěšnější období v naší letecké historii vůbec. Na řadě úspěchů té doby se nemalou měrou podílel i dvoumístný hornoplošník Praga E144 Air Baby. Prototyp tohoto letounu byl zalétán v roce 1934. Bejbina sbírala na soutěžích cenné trofeje. V roce 1936 Praga E114 zaútočila i na světové rekordy. Nejprve v červnu vytvořila nový světový rekord na vzdálenost ve své kategorii. Proletěla trať z Chebu (Československo) do Vilniusu (Litva) ve vzdálenosti 1020 km. V srpnu se vydaly dva letouny na let z Prahy do Moskvy. Dále se v tomto roce letouny Praga E114 ůčastnily Hvězdicového letu, pořádaného v rámci XI. Olympiády v Berlíně a Mezinárodního hvězdicového letu v Siofoku (Maďarsko). V obou soutěžích obsadila první dvě místa.
Slibný vývoj následně přerušila válka, ale po jejím skončení došlo k obnovení výroby, která probíhala až do roku 1949.
Poprvé v Pardubicích jsme Bejbinu viděli, když nám jí přiletěl André Moser ze Švýcarska ukázat. Jeho pěkně udržovaná Praga E-114M měla seriové číslo 119 a imatrikulaci HB-UAF. Motor už ale neměla původní. Měla vestavěn motor Mikron III AE1. /fota viz v naší fotogalerii..../
Od loňského roku na českém nebi opět létá jedna z Bejbin. Tento stroj byl vyroben v letadlovém oddělení ČKD Praga v roce 1942 a má seriové číslo 122. Byl mezi 10-ti exempláři, které byly exportovány do Francie. Pak se dostal přes Německo do Švýcarska. Poslední let je v dokumentaci zaznamenán 11. července 1987 a k tomuto datu měla Bejbina na svém kontě 1583 letových hodin a 3640 startů.
Vrak letounu zakoupil v roce 2009 známý pilot a stavitel historických letounů Marcel Sezemský, který při náročné rekonstrukci zabudoval do Bejbinky historický dvouválec Praga B. Po mnoha tisících náročné a vysoce precizní práce byla rekonstrukce završena 22. července 2015 úspěšným záletem. Tato Bejbina dostala registraci OK-TAU 58. Na 26. aviatické pouti jsme jí mohli vidět při její premiéře na tomto airshow.

SPITFIRE slaví 80. let

Ano, čas je neúprosný pro všechny. Je to neuvěřitelné, před 80-ti léty vzlétla poprvé dnes už legendární stíhačka SPITFIRE. Proto ani na letošní pouti nemohla tato stíhačka chybět. Je chvályhodné, že se podařilo mnoho těchto krásných letounů II. světové války z eliptickým křídlem zrestaurovat do letuschopného stavu. Něco jiného je studovat literaturu a pak slyšet řvoucí Merlin nad hlavou.
Jsme velice rádi, že do cokpitu Spitfire Mk.XVI G-MXVI, který vlastní Stepen Stead, mohl opět zasednout Dan Griffith, který se už zotavil po havárii se stejnojmenným strojem. Dan vodí Spitfire velice citlivě a rád ukazuje přednosti tohoto stroje. Že to umí, dokazuje jeho ocenění před dvěma léty kdy zde dostal skleněnou plastikou za nejlepší letovou ukázku na Aviatické pouti. V průběhu jeho letové ukázky proběhlo oficiální pozemní zahájení 26. aviatické pouti.
V letošním roce měl vystupující Spitfire premiérové nové zbarvení. To bylo dokončeno těsně před poutí a pro nás a naši národní hrdost je potěšitelné, že představuje letoun legendárního československého pilota Tomáše Vybírala bojujícího za druhé světové války nejprve ve Francii a od roku 1940 ve Velké Británii v řadách RAF, kde sloužil až do konce druhé světové války. Od jeho narození uplyne letos v září sto pět let.

Spitfire Mk.XVI G-MXVI


Plzeňský Radim Vojta předvedl dále v klasické ukázce svého cvičného Harvarda Mk.II.

Program pokračoval velmi zajímavým nesourodým skupinovým letem, který si připravila skupina Red Bull. Skupina byla sestavena ze dvou letadel s pístovými motory a jedním s proudovým. Vzlétly spolu letouny B-25J Michtel (Frederic Handelmann + Vito Wyprächtinger), F4U Corsair (Eric Goujon) a Alpha Jet. Zvláště proudový Alpha Jet, který pilotoval Stefan Doblhammer si musel pečlivě hlídat plynové páky, aby se ve skupině udržel. Atraktivnost vystoupení podtrhl box 4 letadel Xtreme XA-42, který sudovitým výkrutem celou skupinu oblétával. Tyto akrobatické speciály pilotovali Stanislav Čejka, Jan Rudzinskyj, Miroslav Krejčí a Jan Tvrdík.

Vystoupení skupiny Red Bull zakončil akrobatický vrtulník Bö 105CB. Vrtulník předvedl jeho pilot Sigfried "Blacky" Schwarz.

Až do této chvíle měli hasiči pohodu. Na oblohu se doslova vřítil Mirek Sázavský se svým Mustangem a na zemi započaly režírované bitvy II. světové války. Ohlušující rachot, výbuchy, kouřové efekty. Nebylo se co divit, že hasiči pak museli některá hořící místa dohašovat.

P-51D Mustang: zvuk jeho motoru Packard V-1650-7 - R&R Merlin při průletu nad naším stanovištěm

Po skončení pozemních i vzdušných bojů se měl uskutečnit průlet skupiny Jak-42 + 2xJAS-39C Gripen. Bohužel stíhačky nebyly v tomto čase k dispozici, takže proletěl jen osamocený vládní Jak-42.
AČR dále pokračovala ve svém bloku předvedením dvou L-159A. Po Alcách vystoupil vrtulník Mi-24V a na závěr armádního bloku JAS-39C Gripen. Zvláště v posledním vystoupení musel pilot určitě snášet ohromná přetížení. Také naše ušní bubínky si přišly na své.
Po vystoupení AČR jsme se vrátili do období "Války v Pacifiku". Atmosféru navodily dva letouny té doby. Dvoumotorový hlídkovací člun Consolidated PBY Catalina (piloti: Sébastien Mazuchetti a Andrew Cunningham) a torpédový letoun, který operoval z letadlových lodí Grumman TBM-3 Avenger (pilot: Laurent Calame).

Po této ukázce vzlétl ke svému sólovému akrobatickému letu Martin Šonka se svou Extrou 300 SR. Při tomto vystoupení vždy s úžasem pozoruji jeho figury a stále zjišťuji nové, které jsem minule neviděl. Vše probíhá v tak rychlém sledu, že je docela možné, že je minule Martin také ukázal, jen jsem nebyl ve střehu.

Po vystoupení Martina Šonky bylo pořadatelům jasné, že nás kupovitá oblačnost s deštěm zřejmě nemine. Ke startu se urychleně připravil unikátní letoun Me 262 Schwalbe (pilot: Geri Krähenbühl). Na obloze i na zemi se tímto odstartovala válka na Východní frontě. Vítr začal sílit a tak jsme měli štěstí, že "Vlaštovka" vyletěla do oblak.

Na pozemní frontě se rozhořely boje a postupující "Rudou armádu" vzlétl podpořit i kurýrní a pozorovací letoun Polikaprov Po-2, jehož posádka ze zadního cokpitu kosila nepřátele ze svého samopalu.

Na podporu vojáků vzlétly i dva typické letouny té doby. Jakovlev C-11 (Jak-11) (pilot: Laurent Golay) a Jakovlev Jak-3 (pilot: Will Greenwood).

V této chvíly, na plochu vyrolovaly Douglas DC-3, Beechcraft C-45H Expeditor a Lockheed L-10A Electra. Věž jim ale nepovolila vzlétnout, protože už začaly na letiště dopadat z vysokých kumulů první velké kapky deště. Letadla se musela vrátit na své stojánky.
Tady to u pořadatelů trochu zaskřípělo, protože z ampiónů se ozývala výzva "běžte se schovat, po dešti budeme pokračovat". Divákům se pro schování nabízely volné hangáry, které nebyly zajištěny páskou. Když je naplnily byly přitlačovány první letouny s otevřenými cokpity, aby je zde uložily. Diváci museli ven do deště a při těchto pohybech mohlo dojít k neúmyslnému poškození křehkých částí letounů. Doufejme, že vše dopadlo dobře. Tímto okamžikem aviatická pouť vlastně skončila, protože promočení diváci hromadně odcházeli ke svým autům a odjížděli domů.
Po skončení deště ještě vystoupil box 4x Xtreme XA42 a piloti Stanislav Čejka, Jan Rudzinskyj, Miroslav Krejčí, Jan Tvrdík udělali za sobotním programem takovou symbolickou tečku.


Na závěr několik nostalgických:


Děkujeme za shlédnutí

Pro WEB AFC zpracoval WOM (červen 2016)

Hlavní Zpět na hlavní stranu AFC    < zpět na stránku Airshow